PERINGATAN

PERINGATAN

Kepada sesiapa yang kurang selesa, teraniaya, terancam, atau sensitif terhadap penulisan blog ini anda boleh tinggalkan komen kepada zuzanmichael@gmail.com atau tekan tanda X di atas kanan anda. Segala isi kandungan di dalam blog adalah nukilan dari saya tanpa bertujuan mengancam mana-mana pihak. Sebarang cetak rompak, copy paste, penyalahgunaan serta print out apa-apa isi kandungan blog ini adalah dilarang sama sekali. Sekian.

-Tuan Tanah-

Thursday, 10 September 2009

kelamaan tak update tahap melampau

(ape jenis tajuk la tu..)
hampeh sunggoh.dahle susah payah aku taip sekali tak save lak.aduiiiiiiii.penat weh nak taep2 ni.sebenarnye ade la citernye aku nak citer tapi aku malas nak citer lagi.majok ngan laptop aku ni.

ape2pon thanx kat semua yang wish besday kat aku arini.aku dah tua beb.23 tahun tu.aku nak jadi wanita pasni.takmo jadi remaja sentiasa.kuikui.

citer baru aku sekarang aku bezi keja.sebab tu takde mase nak post blog dan besosial dalam tenet ni.balik keja je penat.balik keja je tido.makan pon takde piker dah melainkan tido.aku dah jadi workaholic.dapat pulak sekarang ni aku dok ulang alik melaka – damansara damai(tempat keja aku sekarang) sebab dok amek lesen.dahle fail pratest mase tu.hampeh je.sunggoh membuang mase je aku ni.

ok la.sok2 aku sambong lagi.kalo ade mase la.aku dah ngantok ni.sok kene keje 7am-7pm.takde rehat weh.nanti2 aku citer aku keje ape.panjang citer nyeeeeeeeeeeeeee….

tata sume…muah2..

Wednesday, 22 July 2009

mood so-so..

arini ari malang+ hari gumbire aku.kite start citer malang dulu baru yang gumbire dan bahagie ek.

memang sengal la.aku kot yang sengal.pastu orang yang terbabit pon sengal.alkisahnye arini aku ade walk in inteview kat gajah berang melaka.macam biase la orang takde lesen apelagi,naik bus la.nak dijadikan citer dalam bus ni aku dok sibok godak2 hp lalu lupe nak letak balik dalam beg.so,citer seterosnye korang paham2 la sendiri.kalo dah tertinggal nak jumpe balik takde makne la.hp burok pon orang suke pe.so,aku takle marah sgt kat orang yang amek tu sebab salah aku gak lalai.mak aku kate kalo aku ade anak sure anak aku pon ilang.tapi naseb baikla aku takde anak lagi.kalo tak beranak sia-sia je.sekarang ni aku nak paw hp baru kat bapak aku.korang jangan jeles.kalo nak korang gi la wat ilang2 hp pastu wat muke sedey kat mak bapak korang.tapi jangan paw gf/bf korang.nanti ditudoh kaki kikis pule ;)

citer gumbire pulak.aku kan gi inteview.memang aku pegi ngan hati tak mengharapla.mau taknye.tiap kali inteview mesti tak dapat ataupon pulang sia2 je.lupe nk gtau.aku gi inteview untuk position assistant restaurant manager kfc.sesuai sangat la ngan kos yang aku belajar selame 5 tahun.tapi aku sebenarnye dah tekad sebelom abes belajar lagi taknak keje yang ade kene mengene ngan kos aku iaitu foodservice management.bukan ape.jiwe aku takde kat situ.aku kurang minat.lalu,ngan hati yang tak mengharap dan parah sebab hp hilang (mood takde beb nak inteview) aku pon pegi jela cube nasib.tapi rezeki kan,hp hilang dapat pulak keje.macam kene ade bayaran or balasan baru dapat keje.paling best aku di offer jadi manager teros ma.sape taknak kan.pegi inteview untuk assistant manager tapi di offer jadi manager.memang rezeki aku kot.so,senin ni aku dah kene lapor diri.6 months aku akan training basic2 dulu.pasni hari2 la aku makan ayam kepci.nyum2.






"erk"

Tuesday, 21 July 2009

malas

aku ngah malas nak tulis blog sebab takde citer besh nak dikongsi
arap sape2 yang follow blog aku sabo2 la ek
sok luse ke bulan depan ke aku update la citer seram pulak
huhuhu
takotttttttttttttt.....




"ada apehal???"

Wednesday, 8 July 2009

DUIT POKET..





sekarang ni aku ngah cari duit poket sikit ngan layan nuffnang ni.korang tolong aku ek.untung2 aku ade la duit sikit.rajen2 la datang kat blog aku.nanti dapat duit aku belanje gule2.huhu.




"aku pon nak kaye"

Monday, 6 July 2009

"tag tertangguh"




sebenarnye dah lame nak buat tag ni.tapi takde mase.almaklomla bezi sentiase.so,suke2 jela aku nak namakan tag ni tag tertanggoh.


Copy award di atas untuk diletakkan di blog anda.Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini..

before aku teros puji atau kutok pemberi award ni,saje je aku nak kenalkan orangnye.namanya aziah.member mase kat matrik.walaupon kejap je ngan die neh tapi kami agak rapat.

1) die ni bakal cekgu.aku dah tempah die awal2 nak soh die jadi cekgu tusyen untuk anak aku.huhu.percume ek beb?
2) hebat..bab2 english terutamenye.tak caye gi blog die.klik sini.
3) kalo ngan die ni takde istilah senyap dan muram duka,memang keje ketawe,ketawe,ketawe dan kelakar abes
4) kek cokelat mak die buat sedap ooo.hehehe
5) die sangat comey ;)

Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya..

(1) paling juara,paling utama...TIDO
(2) sehingga 6 july 2009, saye maseh lagi memegang title penganggur
(3) banyak cakap..potpetpotpet
(4) suke menonton tv.tanye je citer ape2 je,sume saye tau
(5) suke kaler purple tapi banyak koleksi2 kaler ijau.ntahla.mane 1 ntah kaler feveret
(6) tidak mempunyai sebijik lesen pon
(7) masih setia bersama AHMAD AZMI..
(8) tak pernah diet2 walaupon terniat.
(9) ramai orang dah makan hati ngan aku.sori la semue.arap korang buang yang keroh amek yang jernih ngan aku.. :(
(10) sering menggelabah tak tentu pasal...sebab ape?macam2 sebab..malas nak citer


Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka..

ni aku lemah ni.senang citer la.sape2 yang dah singgah kat blog aku ni,jempotla menerime award ni.tak kesah la korang kenal aku or tak.anda dialu2kan.





"ape nak dikata"

Sunday, 5 July 2009

citer keje lagi

maseh dalam mood pengganggur.nak wat camne.ade degree pon orang taknak.takde degree pulak susah nak dapat keje.degree lak amek kos terbuang.nak menyesal tak bole.adui.semuenye masalah.lame gak tak update blog.bezi gi inteview kat kl mase tu.citer memang sadis la.

citernye bermule bile kawan aku ajak gi walk-in inteview sime darby punye kat otel legend.langsong takde pe2 maklumat.selambe je pegi bawak resume ngan sijil2.sampai2 je sane takyah cakap la berape ramai punye orang.

Saturday, 27 June 2009

Wednesday, 24 June 2009

bila interview melampau2..

Align Centre


aku sebenarnye tidaklah begitu obses mencari keje walaupon aku masih memegang status penganggur.bukan sebab aku malas ek.aku sebenarnye cari tapi takde yang aku minat nak wat camne kan.

becerite pasal jobstreet pulak aku sebenarnye tak minat gune orang tengah pon untuk cari keje.ni semue sebab ade mulot2 kate kalo gune orang tengah die akan amek bebaper % dari gaji kite.so,aku malas la nak derma2 ikhlas ni.nak kata aku kedekot pon kedekot la.

TAPI...
pade 1 hari setelah aku becerite hal ini pade "die","die" menasehatkan aku gune je jobstreet tu.setelah berpikir panjang tapi tak sampai 24 hours ,aku pon register la.dalam 1ari tu tak silap aku ade 21 keje gak la aku apply.suke2 hati aku je nak apply tapi pikir impaknye.

AKHIRNYE....
hari ni je aku tepakse melayan 3 call dari semua kampeni yang aku apply.disebabkan terlalu banyak kampeni yang aku apply keje,aku tak ingat mane 1 kampeni yang call.bile orang tu kate "kami dari kampeni bla...bla..bla...",aku pon buat2 kofiden macam tau.tapi last2 di akhir perbualan aku terpakse gak tanye "kampeni ni katne ek?"..huhu.sori la encik2 puan2 sekalian,serius saye tak tau kampeni anda celah mane.saye main apply je.

selain itu,impak laen yang aku kene ialah,disebabkan byk call dari orang panggil interview ni,aku terpakse ignore 2 call.maknanya 3 call aku angkat,2 call aku ignore.sebabnye,semua soh aku datang interview esok.tempatnye pulak kat area selangor.dahla semua tempat aku taktau mane.shah alam tau la.laen2 taktau.mesti korang kata apesal aku bodo gi apply kat tempat tu kalo taktau katne.meh sini aku citer.3tempat yang aku pilih 1st ofkos la melake.dekat ngan umah.2nd negeri 9.pon sebab dekat.3rd selangor.bajet selangor tu area shah alam je.dalam advertisement mereka,mereka tak gtau mereka selangor di mane.alamat sebijik2 pon tak gtau.yang diberitahu hanye no phone ngan email.tu je.kalo ade yang alamat2 sebijik kejenye pulak tak besh.patotnye kampeni2 yang cari pekeje kenallah bagi full address.selangor tu besau.bayangkan kalo kat indonesia.besau giler.tetibe campak kat kalimantan padahal padahal bajet kat jakarta.apesal la kedekot nau nak citer alamat kampeni kamu tu.

DAN...
dengan selambe nye aku telah mereject semue2 keje tu.mesti diorang hangen sebab aku sibok je gi apply.huahuahua.byk sebab nak kena pikir.selagi aku belom desperate,aku akan pikir byk faktor untuk cari keje.(gaji bukan faktor utame ek)



nota kaki: ko keje jela,jangan sibok aku keje ke tak.kalo ko jadi GM je bole sibok2 aku keje ke tak sebab aku nak gak sibok2 keje kat kampeni ko.




"keje oh keje"

Monday, 22 June 2009

bila bercinta mesti romantik?





(sekadar gambar hiasan)



dalam bercinta kite perlu romantik ke untuk jamin hubungan kite kekal sampai bile2?aku tanye neh macam aku tak pernah bercinte pule (pengakuan xklusif padahal ramai dah tau).penat jugak nak jadi orang romantik padahal aku ni tak la romantika sangat.sebenarnye kalo dikaji kan,laki ni nampak je ganas,brutal,samseng jalanan dan sebagainye sealiran ngan ganas dan kasar tapi bile ngan awek kompem jadi cair beb.

ade 1 kesah benar pasal 1 pasangan yang bercinte.baik bf or gf,diorang ni kasar masing2.cara diorang bercinte tak macam orang laen.orang akan kate mereka macam kawan sebab selambe katak je nak sepak,tepuk tampar,cubit-cubitan.takde panggilan mesra (eg: sayang,darling).ade kadang kala mereka gelar kau aku je.cukop rilex hubungan mereka itu.tapi kenyataannye mereka saling sayang menyayang.cinta tahap romeo juliet.

tapi terpulang la kalo nak romantik ke tak.ikot pasangan masing2.kang selambe je kite sepak die tetibe die gi repot polis pulak.tak ke parah.

nota kaki:post yang agak kurang isi




"janji aku kenal kau"


talian nyawa..


Saturday, 20 June 2009

bengang tahap ninja turtle..

weh,aku ngah bengang ni.jangan kaco.kang aku sepak no plat kete korang(kalo korang ade kete la).
ninja turtle punye bengang nak ber"gaban" ngan "raksase" pon tak same ngan tahap bengang aku ni.bole korang bayangkan betape hebatnye tahap bengang aku?dah2.takyah nak kate hebat.aku tau korang takot kene "fire" ngan aku lalu korang pon mengambil alternatif untuk mengatakan aku hebat.





"jage-jage"

Thursday, 18 June 2009

semua salah??

salah ke aku ade blog?
salah ke aku ade frenster?
salah ke aku ade virtual fwen?
salah ke aku nak kawan ngan ramai orang?
salah ke aku contact kawan2?
salah ke aku contact kawan2 sekolah?
salah ke aku nak gi mane2?
salah ke?
bukan aku tak tau sape aku
bukan aku tak ingat status aku
bukan aku nak sangat pun jalan2.duit pon takde.lain la bapak aku tokey cop duit.bole paw hari2.
penat la weh.bole paham tak?jap panas jap sejuk.dah macam demam pulak.sudah2 la tu.tak penah ke?



nota kaki: anda tau anda watak utama dalam post ini.



"sudah lah.."

U.I.T.M???

ni kisah mase aku kat kuching,1 day before aku balik semenanjung.mase tu aku jejalan shopping buah tangan ngan famili aku kat pasar tamu satok.sampai2 je kami "disambut" ngan barisan penjual ikan terubuk masin.mak aku sampai taknak gerak sebab tetarik sgt tengok ikan terubok tu.byk pilihan sebab byk sgt penjualnye.tetibe aku nampak la 1 gerai ikan terubok namanye UITM.





mentang2 la aku ni keluaran UITM,aku pon suggest la kat mak aku soh beli kat gerai tu sebab aku ingat student uitm yang jual.kirenye aku nak support la.mane tau penjual tu student kos bisnes.lalu diorang pun bisnesla ikan terubok atas nama uitm.

TAPI...aku tetipu.malu2.tak abes2 mak aku perli.rupenye UITM tu stand for USAHAWAN IKAN TERUBUK MASIN.hampeh!ingat uitm yang uitm tu.wat malu aku je.tapi dah terbeli nak wat camne kan.terime jela.

pengajarannye: jangan overexcited pada unibesiti anda.




"siapa aku di hatimu?"

Thursday, 11 June 2009

TAKDE TITLE...

sekarang ni dah kat kuching.transit sini sampai sok.esok pagi kol 11 flite gi klia.lalu berakhirlah percutian di sarawak.

result exam pon dah kuar.ok dari sem yang sebelomnye.nak tingkatkan lagi cgpa dah tak bole sebab dah tamat belajar.so,kepade sape2 nak yang "sibok" sangat dok merisik result aku,janganlah korang risau.korang lagi hebat.

tentang fizikal mental lak..mental masih penat ngan percutian neh.fizikal lak semakin meningkat.sendat sume2 baju dan suar.ishhhh..rase tak boleh jadi ni.kulit pon dah gelap.malas nak pakai losyen2 ni.berlengas je badan nanti.dahle kat sarawak ni panasnye tak dapat aku nak definisikan.korang rase sendiri la.

esok2 kalo rajen dan ade mase aku akan update lagi blog ni.

rehat time...


"saye nak berubah"

Wednesday, 27 May 2009

PERIHAL KEBODOHANKU

Kebodohan NO 1:

pade suatu malam,sedang aku tengok tv tetibe bapak aku pon soh watkan air.aku dengan jiwe dan ati yang masih melekat kat tv pegi la aku ke dapor.tetibe aku terpandang kopi 3 in 1.huh.senang keje aku nak wat kopi.tanpe tengok kopi jename ape aku pon bancuh jela.pastu aku pon bagi kat bapak aku.

bapakku: air ape ni? (sambil muke berkerut2 menahan pahit mungkin)
aku: air kopi 3 in 1 dalam bekas tu.
bapakku: kenape laen je rase air ni.ade letak ape2 ke?
aku: takde.kami(name ganti diri di umah saje) bancuh kopi tu jela.nape?
bapakku: (maseh dalam muke kelat)

akibat rase macam kepelikan dan ketakutan (mane tau racun ke ape) aku gi kat dapor balik.aku pon cek paket kopi tu. ”KOPI KACIP FATIMAH”. apesal la aku ni bodoh nau bagi bapak aku minom air kacip patimah mak aku neh.sia-sia je kalo sistem pembiakkan bapak aku rosak sebab terminum air kacip patimah.




Kebodohan NO 2:

baru2 ni aku ngan adik aku yang last (umor 7 tahun) kire la hasil duit tabong yang aku kumpol hampir 6 bulan. totalnye ade RM108.tersenyum aku sebab berjaye kumpol duit begitu byk(dalam keadaan tak keje dan takde duit sekarang seposen pon dah kire byk).tapi mase tu pelik sebab tabong takla penoh tapi nape byk jugak la hasilnye.

beberape hari kemudian...


aku kire balik duit syiling tu ngan adik aku yang 2nd pulak sebab nak tukar kat kedai.RM58.ERK?! apehal jadi siket.lalu meroyanla aku 1 umah tanpe selidik puncenye.semua kate tak amek. pelik.macamne bole hilang duit tu.

pastu adik aku soh aku cek betol2.pastu aku pon berpikirla semule nape RM108 jadi RM58.pas di ingat2 aku rase malu ya amat sebab kebodohan aku.

50sen 2keping=RM1 kan?
50sen 10 keping=RM 5 kan?

TAPI...
aku kire
50sen 2keping=RM1
50sen 10 keping=RM 10

rupe2nye tahap matematik aku dah makin teruk semenjak dah tak ceburi bidang nombor2 ni.



Kebodohan NO 3:

aku punye feveret kat umah aunty aku ialah bukak esbox dan cari cokelat sebab aunty aku ni suke simpan cokelat.

nak dijadikan citer pade 1 ari aku pon pegi la umah aunty aku ni.dan dah jadi rutin aku akan buka esbox dan cari cokelat.tetibe aku terpandang 1” cokelat” yang agak laen dari yang laen paketnye.”cokelat” tu di paket macam padanol tapi bentuk empat segi.apelagi,teruje la aku nak makan tanpe bace labelnye.

1..

2..

3...

...aku rase tak sedap dan sunggoh pelik rasenye.lalu aku pon tanye aunty aku...

aku: aunty,ni cokelat ape?rase macam piaw2 je.tak sedap.
auntyku: hoi (MENJERIT)! tu bukan cokelat.tu cacing untuk ikan.

aku pon ngan otomatik teros muntah sampai sebu je perot aku.giler.aku makan cacing.dalam kepale aku mase tu cume piker “CACING TU KOTOR DAN RACUN

aku mane la tau bende tu cacing yang disejukbeku 2 untuk dibagi kat ikan.setahu aku makanan ikan yang bijik halus2 yang orang takkan letak kat dalam peti sejok.nasibla aku tak makan byk.kalo tak besh je cacing tu berlegar2 dalam perot aku.




nota kaki:
sebenarnye aku ni malas sgt nak bace label kat paket


"ape kene aku neh"


Tuesday, 19 May 2009

melangkah ke alam baru...KEJE oh KEJE..



mule2 mase baru pas abes exam and present untuk fyp aku ingat aku bole rilex dan besukeria sepuas2nya.tapi tak.aku cume cuti seminggu je untuk rehatkan minda dari penat exam mase tu.pastu aku dah start buat "assignment" untuk diri aku sendiri iaitu mencari keje.ni bukan cari keje sementare yang macam aku hebahkan sebelom ni tapi cari keje tetap.walaupon aku tak bejalan ke hulu ke hilir untuk cari keje tapi aku terpakse berhempas pulas cari keje kosong kat sume tempat yang relate ngan kos dan ade jugak yang takde kene mengene langsong ngan kos aku yang aku belaja dalam tenet dan surat kabar.

kalo selame ni aku just melayari tenet untuk bende2 tak befaedah macam ym,fs,tengok utube tapi sekarang aku dah rajen menjengah sume website2 company tak kire swasta mahupon kerajaan.dan kalo selame ni aku hanye pandang sebelah mate iklan jawatan kosong dalam surat kabar tapi sekarang tak lagi.aku dah rajen tengok walaupon sekecik2 advertisement.

yang pasti kalo kite nak cari keje bukan macam cari keje biase2 yang kite datang kat tempat tu then tanye ade keje kosong.semestinye pencarian keje ni lebih complicated dan memeningkan kepale.first sebab aku terpakse wat resume.resume ni bukan macam resume saje2 atau maen2 tapi semestinye kite terpakse "promote" diri kite.bukan sikit tapi banyak nak kene promote.sah2 la kite kene ade sumting yang menarik dalam diri kite yang bole wat company2 tu nak terime kite nak keje.(aku ni citer macam ade pengalaman lak).nak wat resume ni pon tak bole tipu. contohnye lah kan kite tulis "fluently in english language and mandarin" tapi sebenarnye tak la fluent sangat pon.ala kadar je.bayangkan pulak mase interview orang tu uji kite cakap mandarin yang fluent tu mau pengsan gak la.pengajarannye jangan la menipu.emmm.

second thing yang agak penting gak ialah cover letter.tadi baru member aku mesej tanyekan macamne nak wat cover letter.aku sebenarnye takla tau sangat tapi aku wat rujukan dari cover2 letter yang aku dapat dari tenet gak.naseb baek ade edisi malaysia punye.so senang siket sebab condition same.kalo gune yang oversea mcm pening pale sangat2.ringkas tapi padat.mane le aku tau.tapi malaysia punye contoh byk dan padat.


walaupon aku masih ade sikap2 malas dalam jiwe dan rage tapi aku gagahi diri aku untuk mencari keje2 kosong walaupon nak dapatkan keje sekarang susah.bagi aku ape keje pon aku sanggop redah.tak kire gaji basau ke tak.kalo ade keje kosong as dokter ke peguam ke aku mungkin try apply walaupon tak sesuai langsong ngan kelayakan aku.huhuhu.mane tau untong2 dapat kan.merane la pesakit2 aku kang kalo aku jadi dokter.

"usaha tangge kejayaaan-skkgk-"



Monday, 18 May 2009

SEJARAH MUNGKIN BERULANG??



nape ek tetibe aku citer pasal sejarah?mungkin sebab baru2 ni aku dah bertikam lidah ngan seseorang sebab SEJARAH.sejarah ni universal.bukan tertakluk kat buku2 sejarah yang ditulis oleh para sejarahwan tapi kite sebagai manusia juge masing2 mempunyai sejarah dalam hidup yang kite tak olah dalam bentuk material agar orang laen bole tahu atau ngan kate yang lebey senang kite taknak share sesuatu sejarah dalam hidup kite pade orang laen.



kalo diingatkan zaman sekolah dulu2,sejarah adalah salah 1 mate pelajaran yang aku rase memang sangat berat nak bawak.macam2 nak kene ingat dan hafal termasukla tarikh,nama,tempat dan kejadian.tiap2 baris perkataan tu sangat penting.sejarah ni fakta.sebab tu kalo kite reka sendiri memang ke laut la jadinye.



percaye atau tak sejarah ni sebenarnye dijadikan panduan untuk kite menghadapi cabaran baru(macam ruang tahukah anda pulak rasenye).sejarah akan bantu kite jadi seseorang yang berpengalaman, tabah,berpengetahuan untuk hadapi ape yang ade di depan kite sekarang. sejarah jugak patot dijadikan sempadan untuk kite agar kite tak ulang perkare yang negatif dalam intipati sejarah tu sendiri.



bagi aku,tak salah kalo kite bercerite tentang sejarah kite samade yang baek atau jahat kat orang laen.tapi paling aku kesalkan bile kite dah berubah untuk tidak mengulang sejarah2 negatif dulu,orang tak percaye dan sentiase meletakkan sejarah tu kat kite.senang citer macam dulu kite suke mencurik dan kite menyesal dan berjanji takkan wat lagi dan mungkin ade orang yang tau sejarah2 silam( mencurik) dan orang ni pade mulenye backup dan support kite agar tak ulang tapi orang ni jugak yang mengungkit sejarah2 tu(aku pon pening nak explain macamane).bagi orang macamni,sekali seseorang tu dah buat jahat,selame2nye la die jahat.



sebenarnye ek kawan2,sejarah tu dijadikan sempadan agar kite tak mengulang bende2 tak baek.tapi nape ade manusie2 yang tak berhati perot ni sentiase melekatkan ideologi kuno yang 'tak mustahil ko wat bende tu lagi".sebab tu kalo kite tengok banyak orang2 yang mempunyai sejarah hitam akan kembali ke sejarah hitam tu apebile ade manusie2 sebegini.sepatutnye kite support orang2 yang mempunyai sejarah2 hitam agar tak kembali ke kisah lame.ni tak.dah pulak orang ni yang tiap2 mase memperli.percaye dan beri 100% kepercayaan bile seseorang tu dah berjanji tak ulang lagi sejarah2 buruk,jahat,negatif mereka kerane hanye mereka yang mengalami sejarah seperti itu yang tahu betape susah dan seksanye kehidupan lantas mereka pasti takkan ulangi perkare itu lagi.tapi bagi sejarah2 yang baek,cantik,positif kite jadikan platfom untuk kite hadapi cabaran yang ade.(rase macam sasterawan le pulak)


nota kaki: setiap orang ade sejarahnye,so,jangan pikir yang kite tak pernah wat salah.dan jangan pikir kite sentiase salah sebab kite ade sejarah yang membanggekan dalam hidup kite.

"arini kite berfalsafah"

lame tak update

semenjak dah bercuti dan balik melake neh aku jadi semakin malas.sebab tu blog ni dibiarkan berhabok tanpe diupdate.seminggu dah cuti ni aku tak wat pe2 pon.hanye dok umah,makan,tengok tv dan jadi supir untuk antau adik aku ke sekolah.belom terniat lagi nak cari keje sampingan sebelom dapat keje tetap sebab aku nak bercuti berehat dan bersukerie sehebat2nye sebelom start keje betol2.
akanku cube mengupdate laman ini ngan citer2 baru

Thursday, 7 May 2009

PANDAI MAKNANYE HEBAT?

Akhirnya aku berjaya menghabiskan final exam sem terakher. ini sekaligus membawa maksud habislah kisah hidup aku sebagai pelajar IJAZAH PERKHIDMATAN MAKANAN UITM.peh!!!!Dulu aku tak pernah terfikir nak amek kos yang aku amek sekarang. Kos ni sumpah aku tak tau apa.kos ni pon aku amek je sebab nak lari dari matrik.

Bile diceritakan balek pasal zaman kanak - kanak. Aku rasa semua orang nak jadi doktor. Kelihatan sangat hebat jadi Doktor.ingat lagi dulu cikgu ade bagi kad kaler kuning.isi 4 cita2 anda.mende2 wajib budak2 sekolah letak dari dulu sampai sekarang termasokla aku ialah 1: cikgu, 2: doktor, 3: peguam n 4: polis.mase tu cita2 sume hebat.takmo kalah.biasela.budak2 kan.cita2 hebat maknenye die pandai.kot...

Bila di sebut pasal hebat.Dari tadika yang pelik itu lagi minda aku telah di set dapat number 1 itu hebat,dapat number last itu x hebat.lawan tak hebat sila anda define sendiri ye. tapi serius aku tak ingat aku pernah dapat no baper mase tadika dulu.aku bukan la tadika kat tadika kerajaan (tadika kemas) tapi tadika swasta je.byk maen2 dari belajar.dulu aku bukanla tergolong di antara orang tak pandai n bukan la bijak sgt.biase2 je.cume aku ade kelebihan.sebelom tadika lagi aku dah terer membace.mungkin sebab parent aku dah pupokkan semangat membace dalam diri aku.tu jela kelebihan aku yang bole dibanggekan tapi bukan niat aku nak banggakan diri ek.ni kan kelebihan maseng2.

masok je darjah 1 aku dah di train oleh parent aku untuk dapat no 1.no 2 or 3 takde lak dalam senarai tu.mule2 masok aku cume dpat no 11.mase darjah 2 aku dapat no 3.sedaye upaye aku nak dapatkan no 1 sebab mase dulu kalo dapat no selain 1 tu orang kate tak pandai. akhirnye mase darjah 3 n 4 aku berjaye dapat no 1.darjah 5 n 6 dah kecundang balek tapi aku tak pernah lebey dari top 10.adekah tu bermakne aku tak pandai???

Masok fasa UPSR.Time ni semua orang gile-gile nak dapat 5A sebab nak masok Kolej, nak Masok MRSM,Nak masok SBP. Aku tak bercita-cita langsung nak pegi ke sekolah bajet pandai macam tuh.Aku rasa pegi sekolah biasa lagi best. ngan 4a 1b aku rase mane2 sekolah pon aku bole masok asalkan aku rajen.tak semestinye tak masok mrsm ke sbp tu tak pandai kan.

akhirnye mase sekolah menengah aku sekolah kat sekolah yang diiktiraf ke-2 terok di melake.tapi takpe.sekolah terok bukan maknenye cikgu2 pon terok.paling aku suke aku dpt no 1 dalam kelas mase form 1.see.tak bermakne sekolah terok student pon terok kan.kat mane2 pon bagi aku bole je jadi pandai.

Bila masok fasa PMR, aku still macam student2 biase.still tak paham ngan istilah pandai tapi dah pandai tejebak ngan cinte monyet.nakal kat sekolah.kene rotan ngan pengetue pon pernah.kene rotan depan perhimponan sebab ponteng kelas tambahan pon pernah.aku rase mase form 3 la aku jadi terok tapi bukan liar ek.nakal je.sampai cikgu siap repot kat parent aku pasal perangai aku ni.keje sekolah lagi2la subjek sains memang aku le paling tak pernah siap.nota sejarah pon same.tapi aku ingat lagi disebabkan cikgu sains aku tu pernah cabar aku la akhirnye aku berjaye dapat 6A 1B. adekah malas or nakal akan melahirkan pelajar yang tak pandai??

Meneruskan fasa hidup yang seterusnya.aku merenung istilah pandai.dengan result spm yang tak seberape aku berjaye dapat tawaran ke matrikulasi melake.rezeki kan.sampai sekarang gak aku terpikir2 nape ngan jumlah A yang siket aku berjaye masok matrik sedangkan ramai lagi yang pandai dari aku.

Bila masok ke universiti,orang berlumba - lumba untuk mendapatkan 4 flat. Aku seperti biasa buat-buat tak tau pape. Kirenye bila dapat 4 flat tuh hebat ek?Aku tak faham kenapa kita pandang kehebatan dgn istilah itu.Aku tetap rasa 4 flat tak cukup hebat dan dapat A berlambak-lambak tak semestinya bagus.

Bagi aku untuk meneruskan hidup kite perlukan Ilmu,bukannya 4 flat atau pon A yang berlambak-lambak. Apa maknanya 4 flat kalau kite tak reti nak buat kerje? Apa maknenye A sedangkan kita tak tau ape bende yang kite belajar? pada penelitian aku manusia ada beberapa jenis dan kebolehan otak yang berbeza-beza.aku ingat lagi ade lecturer aku kate studentnye yang dapat dekan every sem tak dapat2 keje hanye sebab tak pandai berkomunikasi.sedey kan.kepandaian mengumpul A hanye pade kertas tapi bukan pade hidup.

Sebab tu aku kate tak dapat A tak semestinya hebat dan dapat no 1 tak semestinye bagus.

CIRI-CIRI SEORANG PEMALAS...ade ke kat diri aku??

ciri2 ni aku tebace dalam blog orang.ERK...ade ke dalam diri aku ek.

1.kamu sering memberi alasan apabila diorg meminta bantuan.

aku???ye kot... tp kadang2 aku bg alasan gak.. lagi2 la kalo time aku ngah tido.teros jadi supermalas.

2.sepanjang hidup kamu tidak pernah menghadiri mana2 aktiviti sosial seperti gotong royong dan lain2 dianjurkan di tempat kerja, kolej atau di sekeliling kediaman kamu..aku???

aku pnah la pegi..gotong royong skolah dulu slalu.huhu. pas masok uitm malas giler.kalo ade aktiviti kolej aku le diantare peserta yang akan nyorok dalam bilek senyap2 walaupon ketue aras ketok pintu macam nak roboh.benapas pon slow2.takot orang perasan aku ade kat dalam.


3.tidak pernah mengemas tempat tidur.

ade sekali dua je aku tak kemas tempat tido.tak sempat sebab bangun lambat.sekarang tempat tido pon jarang kemas sebab asek dok belingkar atas katel 24 jam je.mcamne nak kemas kan.


4.separuh drpd masa kamu byk dihabiskan utk tidur.

aku rase ni bukan separuh lagi.hampir 1 ari pon pernah.tapi memang hobi aku TIDO.sampai lebam mate n sembap je muke.kalo sape2 cari aku waktu pagi memang sedey la.aku mesti ngah tido lagi time tu.pas lunch pon boley je continue tido.pas tu bgn.pastu kol 6pm tido lagi sampai senje2 dan selalunye telajak sampai kol 9pm or 10pm.byak kali dah roomate aku tego jangan tido senje2 tapi sie2 je tegoran itu.paling besh biler mak o ayah aku tepon time aku ngah tido.atomatik aku wat sore segar bugar.takot kantoi tido sampai tengahari.

5.org melihat kediaman kamu seperti tongkang pecah tp kamu melihatnya seperti istana indah.

aku???aku tgk bilik aku mcm tongkang pecah tp org len tgk mcm istana indah.. terbalik lak..heheh

6.kalau org lain sedih kalau gagal..tp kamu x sedih pon.. bg kmu gagal tu dah mcm standard idup kmu.

gagal bagi aku memang sedey beb.paleng sedey gagal berchenta.sedey takyah cakap la.luar je nampak hepi dalm tuhan je tau.tapi tu kan proses pematangan bagi aku.kalo gagal dalam pelajaran ni ntah la.tak gagal tapi sederhane je.bagi aku,kalo kite dah target tinggi2 pastu gagal lagi kecewe.tapi aku ni target asal lulos je,sebab tu tak sedey sangat.tu yang tak reti menyesal.

7.cara kamu menutup kelemahan kamu ialah selalu tampil cantik didepan org ramai.. pakai minyak wangi sebotol..tapi hakikatnya kamu xcuci baju tu berthn2.

aku idakle macamni.hampir tiap ari aku basoh baju.mandi pon kadang2 3 kali sehari.tapi pernah je sehari sekali.hehehe.aku pernah je tengok orang yang dah pakai baju tu sehari suntok ngan peloh,bau tengik boley je simpan balik baju tu dalam almari.yang kecik2 pon boley je recycle 2 3 kali.eyek.muke chantek tapi dalaman kotor abes.sian le sape2 laki yang hanye pandang kat kechantekkan die tu.


8.sanggup berlapar drpd bersusah payah berbaris membeli makanan..kononya diet.

time sekolah dulu aku macamni la.tapi bukan diet.aku tak pernah diet2 ni.aku malas nak berator pepanjang.dahla potensi baju sekolah kaler puteh tu nak kene sambal tu besar.aku kekadang kirim kat kawan2 je.

9.setiap pgi wajah kamu bila ke kolej asyik xde mood n x penah ceria.

aku ceria je kalo gi kelas.tapi member2 selalu je kate muke aku dull walaupon aku dah pakai krim muke n bedak.diorang kate sebab aku kuat tido la muke jadi macam tu.tak segar.mungkin la kot.

10.tdk penah ada usaha utk meningkatkan lagi diri utk masa depan krn kamu rasa apa yg kamu ada hari ni ckp n terlalu selesa.

ade je azam tapi taktau nak tingkatkan macamne.sebab penyaket malas ni selalu membelenggu diri.maybe 1 ari nanti biler ade kesedaran dalam diri ni baru start berubah untk tingkatkan diri kot.

Wednesday, 6 May 2009

oh BURGER.....


( kalo dari pic kat atas aku rase ramly bege lagi menarik selera aku dari bege mcd)



nape ek aku citer pasal bege?adekah sebab aku baru pas makan bege.mungkin la kot.bukan bege di bege king o mcd tapi hanye la bege di stall tepi jalan.sedar tak sebenarnye bege kat stall tepi jalan tu lagi umphhh dari sume kedai fastfood.bukan la maknenye aku tak layan bege kat fastfood tu.tapi kalo dicomparekan, yang stall tepi jalan lagi sedap hingga menjilat jari.


lagipon bege kat stall lagi murah dari fastfood.kite pon bole request macam2 bende untuk diletakkan dalam bege.nak letak cheese,telo,extra mayonis,blekpepper,sayo ataupon daging lebey.hebat kan.kite yang membentuk bege kite sendiri.tapi kalo kat mcd ke bege king ke mane dapat beb.sori la.diorang dah standardize sume bahan2 tu.daging secipot,sayo secipot,mayonis secipot.tapi harge paling murah pon 6 hingget lebey.kalo kat stall 6 hingget tu boley beli paling2 pon 3 bege.tadi aku beli bege daging double special pon baru rm3.60.kalo kat mcd mane dapat.

nota kaki:bukan niat aku nak promote bege di stall tepi jalan dan ban bege di fastfood


Saturday, 2 May 2009

baik ke gula-gula getah?


CHICAGO - Satu kajian oleh para penyelidik dari Amerika Syarikat (AS) mendapati bahawa mengunyah gula-gula getah mungkin dapat meningkatkan pencapaian akademik golongan remaja.
Ketika ini kebanyakan sekolah di AS mengharamkan perbuatan mengunyah gula getah kerana para pelajar didapati suka membuang sisa gula getah yang melekit di bawah meja atau kerusi.
Bagaimanapun satu pasukan penyelidik diketuai oleh Craig Johnston dari Baylor College of Medicine di Houston, mendapati bahawa pelajar yang mengunyah gula getah ketika kelas matematik memperoleh markah lebih tinggi dalam ujian dan gred mereka bertambah baik menjelang akhir penggal berbanding dengan pelajar yang tidak mengunyah gula getah.
Kajian dibiayai oleh pembuat gula getah terkenal,Wrigley.
Pengarah Eksekutif Institut Sains Wrigley, Gil Leveille, berkata, Wrigley mendapat maklum balas daripada ramai pelanggan yang menyatakan mengunyah gula getah menjadikan mereka lebih fokus.
fakta baru neh.selame ni kalo makan chewgum pon kunyah2 kejap pastu wat belon pastu buang je.kalo adik aku pulak selagi ade sup(manis2) selagi tu la die tak buang.kalo aku tau bole cerdikkan aku,tiap2 ari la aku dok kunyah chewgum. :)
bagi aku chewgum ni ade gak tak faedah gak.contohnye:
1)baju aku pernah kene tepek ngan chewgum mase aku dok besandar kat kerusi kat melaka sentral.cilako betol sape yang dengki tu.dahle aku nak balek shalam mase tu.and naseb baek gak la aku ade baju lebey.gilo tol.dapat pulak kalo orang tu saket sifilis ke hiv ke.abes sume kuman2 melekat kat baju aku.eyek...
2)yang ni aku tau ramai yang pernah kene.ngah korang menapak tetibe rase macam berat je langakah tibe2.huh!aku byk kali dah kene.tak terkire.n setiap kali tu la aku dok sumpah2 orang yang buat tu.nak je aku lekatkan chewgum tu kat mulot diorang (marah neh)
patot le singapore haramkan chewgum kat negare die.ni sebab manusie ni tak kesedaran sivik.penat je kerajaan gi antau i pkn,wujudkan kelas moral.tapi hasilnye hampeh.oley itu kepade pengemar chewum: korang telan je chewgum tu dari tepek kat kerusi ke meje ke ape ke.tak mati pon kalo telan.paleng2 pon hampir mati sebab sesak napas..mase kecik2 mesti korang pernah tetelan tapi idop gak kan.(temasuk aku gak)saiko je mitos tu.

Friday, 1 May 2009

akhirnye....

(sori peta tak berape clear)
suke sangat sebab arini impian aku selame dekat setahun tercapai gak.huhu.suke2.aku dapat gak gi cycling kat buket cerakah.bertambah hebat dari sebelom ni.sampai gak kat checkpoint terakhir iaitu kat empangannye.hehe.dulu sampai taman rempah je. semangat sunggoh nak pegi.dahle kol 11pagi baru nak decide.naseb tak panas and ramai orang sangat tadi.



nanti aku upload gambo2 kat sane.


arini gak aku dapat present dari myAZMI (thanx lalink).baju baru.cap ROXY.suke bangat.naseb bukan kaler ijau lagi.kat dalam almari neh pon penoh ngan koleksi baju kaler ijau.

Wednesday, 29 April 2009

MERDEKA SUDAH!!!!


lega.akhirnye aku dah selamat setelkan sume tanggongjawab aku.arap2 sume bejalan lancar dan takde sangkot2.tak sanggop lagi aku nak menghadap bende yang same.ade rezeki lagi aku try la sambong belaja lagi.tapi bukan sekarang la kot.aku pon nak merase pegang duit sendiri.member2 pon ramai dah keje.aku je tak abes2 belaja.


plan aku pasni banyak.antarenye:


1) paleng utame aku nak buat ialah amek lesen kete.tak penah2 jadi nak amek sebab malas sangat.


2) aku nak melancong.jalan2 kat kampong halaman sendiri.ni jadi dah.bukan plan lagi.tiket kapal terbang pon dah beli.cuti2 2 minggu je.


3) relax dah semestinye.aku nak rehatkan diri aku puas2 dulu baru sibok cari keje.dok umah layan sume citer2 kat tv sampai mate lebam.huhuhu.


4) belaja masak.sunggohpon aku ni amek je kos masak2 tapi aku ni takde skill bab2 masak ni.takat bende2 simple bole la.so,aku kene belaja dari mak aku.senang sikit dah kawin kang nak masak untuk hasben.


5) kursus HACCP.ni under uitm.kursus untuk sijil HACCP.sampingan selain sijil2 degree,diploma aku.


6) of course la aku nak cari kije.walaupon jadi cashier maupon keje kilang.tak kesah le.sementare nak tunggu keje betol2 ni aku cari la duit sikit2.


(arap2 sume plan menjadi)

Monday, 27 April 2009

cuti 2 hari

( sekadar gambar hiasan)


esok luse kene stadi kaw2.ni last paper untuk degree time.tak boley maen2.blog pon kene cuti sampai 29hb.peh...walaupon tak sabar nak abes exam tapi takot nak ke alam unemployment.takpe2.tu belakang citer.kasi setel yang penting dulu.

Sunday, 26 April 2009

MY DREAM PART1


impian dan angan2 aku di kala pukol 3.15am ni ialah cycling kat bukit cerakah shah alam.huh!biler la aku dapat gi cycling ni.banyak kali dah nak pegi tapi tak dapat2 lagi.penat je la plan tapi time asek clash ngan idop sehari2an.

tapi bukan hebat or pro sangat pon bab cycling ni.takat biase2 je.ajaran mase zaman sekolah rendah dulu.sekarang ape kejadahnye nak cycling.sanggop lagi aku menapak 10 batu dari cycling.saje je pon.nak kuroskan peha yang semakin gemoxxxx ni.makanan tercerna sume transfer kat situ.tu masalahnye.

sebenarnye bole je nak nak exercise macam jogging ke berenang ke tapi nak wat camne.nak jogging sah2 aku tak minat.nak berenang pulak taktau.kalo tak dah lame dah aku dok selam kat kolam sebelah tesco shalam tu.siap jadi ahli sepanjang hayat lagi.tapi apekan daye ku...

p/s: biler le cekmi ni nak bawak gi sane.... :(


Saturday, 25 April 2009

C.U.T.E C.U.P.C.A.K.E










sekarang ni bole dikatekan banyak jugak surirumah terlibat ngan bisnes online.aku rase bisnes online ni ok sangat2.famili pon tak terabai kan.antare bisnes online yang aku suke banget explore ialah CUPCAKE.


aku respek betol dorang ni.memang sangat power la.kreatif sunggoh.macam2 design diorang deco.so tak mustahil kalo dibandingkaan harge cupcake ngan cake biase,cupcake ni lagi mahal sebab nak pasang macam2 desind,colorful tu je dah byk ongkosnye.nak wat pon penoh kesabaran.bukan macam lukis2 kat kertas.ni kalo salah deco memang jadi reduce item teros.



kalo ade rezeki aku ingat nak follow gak la kelas cupcake ni.bebaloi sangat aku rase.sambil2 makan2 kan.huhu.tapi sayang nak makan sebab chantek n comey sangat.tapi tak makan basi lak kek nye.

ni antare picture cupcake yang sempat aku "rembat" dari blog sape2 ntah...antarenye...
(gi tengok kalo nak cuci mate lebey) .kalo korang berkenan jempotla order kat dorang



Friday, 24 April 2009

UITM, FOODSERVICE and FRIENDS



disini himpunan video yang aku wat khas untuk kawan2 kelas aku (degree of foodservice management)




untuk kenangan2




aku


kau


kite


kami


video

Wednesday, 22 April 2009

cerita lama....

sile klik di sini untok citer or blog lame tentang aku

Monday, 20 April 2009

welcome to my new blog page

sebenarnye aku dah lame bukak blogspot ni tapi macam tak besh pulak.tapi sekarang aku dah tutop fs blog sebab aku leceh nau.nak kene online kat fs baru leh post blog.disebabkan tu aku pon beralih balik kat blogspot.arap sape2 yang berkunjong enjoy ngan citer yang tak seberape dari aku untok kite same2 kongsi. ;)

neway, aku sekarang ngah sibok ngan final exam. rase macam sedey sebab pas abes je exam ni (secara rasminya after 4 mei) aku dah melangkah ke 1 alam baru (mengganggur dulu) iaitu KEJE.uwaaaaa...ape keje la aku nak buat ni nanti.cita2 tak pernah ade dari sekolah tadika sampai la dah abes degree ni.kang aku keje jela ape2 yang aku suke.sekarang ni pon dah macam2 cadangan dari bapak aku.soh jadi askar. Oh NOooooo.... biler ingat je cadangan tu aku pon start ler teringat lagu Hujan-Dugaannya. "BAPANYA MAU KAN NYA JADI SEORANG ASKAR, BUKAN CITA2NYA, BUKAN IMPIANNYA....".

tapi aku tau rezeki ade je kat mane2.sekarang ni aku belom pikir nak cari keje maupon buat resume.aku nak fokus dulu kat exam neh.kurang2nye aku dapat naikkan sikit pointer aku yang jatoh byk giler sem lepas.doakan aku dapat jawab exam elok2 n ingat sume yang dah dihafal sebab penyakit aku ni susah nak ingat.

-cHoW-

Dan Sebenarnya...


Yuna-Dan Sebenarnya

oh bulan jangan layan diriku lagi pabila,