PERINGATAN

PERINGATAN

Kepada sesiapa yang kurang selesa, teraniaya, terancam, atau sensitif terhadap penulisan blog ini anda boleh tinggalkan komen kepada zuzanmichael@gmail.com atau tekan tanda X di atas kanan anda. Segala isi kandungan di dalam blog adalah nukilan dari saya tanpa bertujuan mengancam mana-mana pihak. Sebarang cetak rompak, copy paste, penyalahgunaan serta print out apa-apa isi kandungan blog ini adalah dilarang sama sekali. Sekian.

-Tuan Tanah-

Monday, 31 December 2012

HUTANG TU SILA BAYAR



Uit... Happy new year semua. 
Mari kita tutup buku lama. Yang besh-besh je kita bawak. Yang x besh tu kita tinggal je. 
Azam yang tak tercapai tu sila renew balik.


Azam aku? 

Takde azam

Sebab aku ada harapan je. Heee...


Ok.. Chalo.. Jumpa tahun depan ye.



Nota kaki busuk: 
Saja je besarkan wording. Kasi nampak banyak sikit.
Tajuk takde kena mengena langsung


Saturday, 29 December 2012

TIPS-TIPS SEBELUM TEMUDUGA



Ni tengah pulun stadi untuk intebiu Isnin ni. Eh? Bukan-bukan. Ni bukan intebiu posting cikgu. Sabar eh kepada mereka yang tak sabar nak tengok aku jadi cikgu. Kot-kot dah lemau nak belanja aku coolblog pun sabar-sabar la eh. Hohoho..Ni intebiu nak menamatkan sesi tanam lemak je.


Jadahnya aku kena prepare slide powerpoint untuk intebiu ni. First time present macam nak present produk jualan MLM. Selalu kalau dia nak uji cara mengajar dia bagi marker and white board je kat aku. Tapi ni suruh prepare slide. Menggelupur kejap aku oke. Dah lama aku aku tinggalkan arena hospitality, foodservice, hotel dan tourism ni. Apa lagi. Habis aku selongkar kotak-kotak yang dah berhabuk lunyai tu. Nasib aku tak jumpa tikus je.


Oke-oke.. tips kan?


Simpan nota-nota dan buku-buku lama
Adalah lebih baik kalau sesiapa tengah belajar sekarang jangan jual buku-buku kau tu kat junior. Konon-konon nak cari duit bayar rumah sewa kan. Toksahlah aku kata. 
Sebabnya, kalau kau intebiu nanti mesti ada paling cikai pun 1 soalan relate dengan apa kau stadi dulu. Ni macam kes aku sekarang. Menyesal tak sudah aku pergi buang note-note yang lecturer bagi dulu. Dulu kan duduk kolej. Habis sem je taktau mana nak angkut buku-buku dan note-note yang banyak tu. Takkan nak bawak naik bas dari Penang ke Melaka. Owh. Tidak-tidak. Kalau boleh beg baju yang berlambak-lambak tu pun aku tak nak angkut. Leceh naik bas ni. Lainlah bawak kereta kan. Boleh angkut dengan katil almari sekali. Kalau tak, takdelah aku susah payah nak prepare powerpoint ni. Tensi oke. Tensi. Sebab aku kena mula balik dari awal. Dulu masa muda-muda langsung tak terpikir keburukkan kalau buang note-note. Sekarang ni baru tau akibatnya. Menyesal habis.
Biarlah sampai kuning ke reput kertas kau tu. Takpe. Simpan je. Ada gunanya nanti.


Aku ni sejak dari 2009 dah berpuluh-puluh intebiu aku pergi. Baik dengan kerajaan, swasta mahupun kedai runcit. Dan beratus-ratus macam soalan aku pernah terima masa intebiu. Logik pun ada. Tak logik pun ada.


Kalau yang nak pergi intebiu polis tu korang boleh refer kat sini ( SILA KLIK ). Kesimpulan, intebiu polis ni lah paling susah pernah aku rasa. Ke aku je rasa susah eh? Tapi nak pergi intebiu kerajaan ni, silalah penuhkan ilmu kerajaan dan negara kat dada. Kalau rasa ada kekurangan jangan harap mudah-mudah orang nak terima kau.


Kalau yang kerajaan ni aku dah pernah pergi intebiu untuk SPA, SPP, KPM, Universiti Malaya, Uitm, Polis... tapi lulus SPP dengan KPM je. 


Kalau kat kerajaan ni potensi nak dapat jangan mimpi sangat ok. Paham-paham jela eh. Nisbah yang apply dengan yang nak tu 1:10000. 1 jawatan kosong tapi 10k orang yang apply. Ingat orang yang intebiu tu nak sangat ke intebiu 9999 orang yang lain. Tak eh. Dia terpaksa je intebiu kau. Tu kan kerja dia.


Ni pengalaman aku la. Cara-cara kalau orang dah ada calon tapi terpaksa jugak intebiu kau sebab memang tugas dia padahal orang taknak pun. Selalu kes ni berlaku masa intebiu government je. Sebab yang swasta aku belum lagi terima soalan mengarut macam ni. 
Beria-ria oke aku stadi. Nak pergi exam pun takde macam ni punya stadi. Last-last kau tau apa dia tanya masa kat dalam tu. Ni namanya dari jauh kau datang nak intebiu sekali soalan santai atau borak-borak ala kedai kopi yang kau dapat. Kenyataan eh. Try la. 

  1. Cerita pasal awak sikit ( Ni memang soalan wajib tapi...Sikit je oke. Jangan banyak-banyak. Bila cerita aku baru nak sampai klimaks dia dah stopkan. Tanda dia taknak dengar kau merapu-rapu last-last pun bukan kau diterima pun)
  2. Apa hobi awak?( Aku macam nak tergelak la masa tu. Apa kena mengena hobi dengan kerja aku apply ni. Masa tu aku jawab tak silap la kan "SHOPPING"... ke aku sebenarnya kena jawab reading ilmiah book? Celah! )
  3. Kenapa awak tinggal kat Melaka sedangkan awak lahir kat Sarawak? (Ni aku rasa pun soalan bodoh. Kalau aku lahir kat Istanbul maknanya aku kena tinggal kat Istanbul ke sedangkan makpak aku semua kat Malaysia. Hadoi la)
  4. Awak ada boyfriend (ni lepas tengok resume aku tulis SINGLE. Nak berkenalan ke abang ooi?)
  5. Ayah awak army kan tapi kenapa tak minta army je? ( Aku sangat benci soalan ni. Serupa banggang. Kalau bapak awak doktor kenapa awak mintak jadi tukang masak? Eh?? Suka hati lah. )
Tu antara soalan-soalan tak logik bila orang dah jumpa calon tapi kena intebiu kau sebab atasan dah suruh buat. Tak buat kang kau punya KPI ranap kan. 


Tapi aku pernah juga dapat soalan mengarut tapi lulus tu. Contoh masa aku intebiu dengan KPM. Dia tanya aku:

Soalan:
Apakah 3 benda alam semulajadi yang awak suka? Dan sebab?

Aku dah gabra dah soalan ni. Ringkas tapi kalau tengah neves aku macam tak boleh pikir logik. Last-last aku pulak merapu meraban jawab soalan tu.


Aku jawab:
1. Bunga teluki sebab bunga tu lah saya gaduh besar dengan ex boyfriend saya masa dia konvo. 
(Haha..Salahkan bunga kan.Nangis-nangis oke balik bawak bunga tu sebab gaduh punya pasal. Penat je aku panjat bukit tonggek kat Uitm tu semata-mata nak pergi konvo dia last-last kau buat aku macam sampah kan? Fine! Cerita lama)

2. Pokok depan rumah saya sebab bila saya buka mata je saya terus bukak tingkap dan tengok pokok depan rumah saya dulu.


3. Sungai. Sebab saya suka mandi sungai. (Logik?? Pastu dia tanya awak reti berenang?) Tak reti. 
( Ahaks! )


Masa tu aku dah pikir sure dan pasti aku tak lulus intebiu ni. Aku jawab macam bodoh ( kan anonymous kata aku bodoh kan. Hahaha)

tapi


LULUS wehhhhh!



Okelah. Malas nak taip lagi. Tapi aku rasa macam bukan tips je aku taip ni. Macam patut letak tajuk " Inilah Pengalaman Hidupku".. Peduli. Blog aku kan. Tak suka baca jangan baca. Awal-awal lagi aku dah kata kalau rasa tergugat kat blog aku boleh tekan pangkah kat atas tu. Jangan semak-semak kat sini. Terasa? Kaulah anonymous tu. Chalo...








Friday, 28 December 2012

SOMBONG BIAR BERTEMPAT


Ramai yang tanya aku siapa makhluk yang pakai nick anonymous tu. Hohoho. Aku sendiri pun tak tau. Tapi aku suspek (saspek je bukan tuduh oke) adalah 2 ke 3 orang yang memang suka buat taik. Blog aku ni pun walaupun tak glamor tapi ada jugak orang sudi benci. Tergugat dengan entri-entri aku sebenarnya tu. Terasa? Maknanya kau la anonymous tu. Settle..~


Semenjak dua menjak ni aku memang tahap gaban punya bezi. Sampai speechless tak tau nak huraikan lagi kebezian aku tu. Bukan aku sombong ye. Aku terpaksa menyombong saja. Sebab kalau aku jadi peramah, nanti sampai ke sudah aku meramah mesra. Lupa tidur, lupa makan, lupa mandi. Hehehe. Sebab tu aku hold dulu keluarkan entri-entri baru. FB pun aku jarang-jarang on sebab tak ada masa langsung. So kawan-kawan, nanti ada masa banyak kita mesra-mesra balik dalam FB ye. Yang aku dah janji nak memblogwalking kat blog sapa2 tu harap bersabar. Aku nak baca sebaris subtitle kat tv tu pun tak menyempat apatah lagi nak baca benda yang berjela-jela. Tak nak la menyinggah blog orang sekadar baca tajuk je kan.


Kepada kawan-kawan yang ajak jumpa, ajak pergi wedding tu, ampun maaf la sangat ye. Banyak undangan aku kena tolak. Bukan sombong tau. Aku sendiri terkejar-kejar masa. Tu belum kerja. Kalau dah kerja lagi lingkup aku rasa. So, mana-mana undangan yang aku rasa boleh tu, aku terima. Yang tak dapat tu aku harap cuba lagi eh untuk mengajak aku jumpa. Hehehe.


Kisahnya semenjak dua menjak ni aku ulang alik pergi hospital. Bapak aku jatuh tangga. Member-member FB tau le apa berlaku kan sebab aku ada bagitau kat FB. Ni kes sebab bersihkan pokok bunga kat beranda rumah. Pastu jatuh pastu terhempap pasu. Nasib pergelangan tangan je retak. Kalau dapat kat kaki ke pinggang tak ke lagi syahdu. Patah pergelangan tangan pun duduk hospital 8 hari oke. Peh. Bercinta aku kat hospital setiap hari. 




Orang-orang dalam rumah ni yang tau drive aku dengan bapak aku je. Adik aku tau tapi ni stok pemalas nak ambil lesen. Dah tangan bapaknya patah wajiblah aku yang jadi driver kan. 8 hari berturut-turut ulang alik dari Sungai Udang- Hospital Melaka. Sejam oke. Pergi je tu. Belum balik. Dapat pulak time hujan. Lagi la berkicap je dalam kereta. Bangun pagi-pagi, pastu zasss pergi hospital. Pastu duduk kat tempat menunggu sampai kebas bontot sebab waktu melawat pukul 1. Pastu pukul 2 keluar balik tunggu pukul 5 pulak nak melawat. 3 jam tu kalau x kebaskan bontot kat tempat menunggu aku dengan adik mak aku semua pergi melepak kat tesco ke jusco sampai lebam biji mata tengok barang tengok gelagat manusia.



Tapi kan, walaupun penat pergi hospital setiap hari tapi aku suka. Sebab kat hospital tu ada uncle jual kuih wadeh  dengan kacang rebus yang sangat maveles. Setiap hari pukul 12 je aku tunggu uncle tu datang naik motor parking kat bawah wad ortopedik. Mula-mula dulu aku tak pandang pun wadeh ke kacang rebus uncle tu. Lalu tanpa pandang oke. Sombong la konon-konon sebab dah set dalam kepala makanan naik moto mesti kotor tambah lagi jual-jual kat hospital. Kuman oke. Tapi aku perasan ramai kemain orang berlonggok beli wadeh dengan kacang rebus dia. Sampailah 1 hari tu adik aku bawak aku beli kacang rebus dengan wadeh dia. Pehhhhhh... heaven ooo makan. Dahla panas2 lagi. Sedap kau. Semenjak hari tu, tertinggung2 aku tunggu uncle tu datang naik moto kapcai dia. Sanggup bertenggek awal-awal kat hospital semata-mata nak berebut beli kacang rebus dengan wadeh. Masa ni masalah bapak sakit tolak tepi kejap. Hohoh. Sapa-sapa nak rasa sedap ke tak sedap sila lah pergi kat wad lama dekat dengan bangunan ortopedik tu. Uncle tu je satu-satunya naik moto jual wadeh dengan kacang rebus. Mungkinkah lepas ni aku pergi hospital sekadar nak beli wadeh dan kacang rebus? Mungkin.... Emmm


Sambung cerita balik...



Owho. Boleh je kalau tak nak jaga bapak aku kat hospital tapi kan kalau kau bangsa anak lepas tangan memang seronok la kan. Tapi aku tak weh. Jahat-jahat aku pun belum tentu aku skip 1 hari tak melawat bapak aku. Aha la. Patah tangan sikit je. Tapi gaya melawat macam serius tahap gaban. Bapak aku ni pulak satu hal. Dia tak sentuh langsung makanan kat hospital tu. Tu yang bertungkus lumus masak-masak kat rumah pastu hantar makanan kat dia. Tapi kalau aku pun memang aku pun tak kan sentuh lah. Kau paham-paham jela lauk pauk kat hospital lagi-lagi hospital kerajaan ni. Cincai-cincai je masak. Orang tu dah la sakit. Kena ada nutrient banyak dalam badan biar cepat sihat so tak payah lah nurse-nurse ni susah payah jaga orang sakit kan. Ni tak, lauk bagi kucing makan lagi lazat. Patut lah aku tengok kucing jiran aku dulu gemok je. 


Kata mak aku. "Orang duduk hospital ni boleh gemuk obesiti sebab kerja tidur makan tidur makan sampai lebam". Betul jugak kan. " Sebab tu orang bagi pesakit-pesakit ni makan makanan macam *sampah* sebab nak mengelakkan pesakit ni taknak makan lalu dorang pun menjadi kurus semula". Logik mak. Betul betul betul....




Oke. So korang paham la kenapa aku sombong eh. Aku bukan sengaja mengelak x nak jumpa siapa-siapa. Ni aku nak berjoli berjimba pun tak ada masa. Diri sendiri pun selebet je ni.




Nota kaki busuk::
Seronok tengok 3 4 orang kawan yang dah buka blog lepas berjangkit dengan aku. Seronok kan berblogging? Nanti ada masa aku follow blog korang eh. Yang dah pasang niat nak buka blog tu baik cepat-cepat teruskan. Boleh share cerita kan.






Lots of Love,
-Suzzanne-



BUNTING...



Lama giler tak mengadap blog. Serius bezi teramat sangat.

Cerita ringkas jela eh. Sekarang kan musim bunting. Tahniah kepada kawan-kawan yang bunting. Seronok la saya dapat jadi makcik. Nak jadi mak lambat lagi kan. So, jadi makcik je mampu.

Ni cerita perbualan aku dengan adik-adik aku pada satu hari

Rujukan: 
Adik 1: Umur 19 tahun
Adik 2: Umur 10 tahun

Aku: Eh, si O (bukan nama sebenar) dah tak kerja kat ..... lagi ke?

Adik 1: Tak. Dia dah berhenti kerja.

Aku: Erkk?? Kenapa pulak? Bukan ke dia elok je kerja kat situ?

Adik 1: Dia mengandung.

Aku: Owhhh.. Bila kahwin? Aku tak tau pun dia kahwin?

Adik 1: Dia tak kahwin lagi.

Adik 2: Kenapa dia boleh mengandung kalau tak kahwin lagi?

Aku & Adik 1: **tercenggang


Kesimpulan: Jangan assume semua budak-budak sekolah rendah dah tercemar kepala otak dia.. please take note ye makpak sekalian



Oke. Setel cerita pasal bunting. Ni nak cerita pasal mereka yang komen menggunakan nama samaran atau anonymous je. Sebelum ni aku publickan komen. Maknanya kau komen la sesuka hati kau sebab aku rasa kau memang layak komen tapi aku rasa pasni aku kena moderate semua komen2 sebelum dilepaskan kat tatapan umum. Bukan aku nak sorok kebenaran. Aha la. Aku kan bodoh (seperti kata anonymous sekor ni).. so, disebabkan aku bodoh jadinya aku kena baca dan kaji komen-komen anonymous yang bijaksana ni. Takot nanti orang lain kata si anonymous ni pulak yang bodoh. Guna pulak nick anonymous. Hok aloh. Kutuk orang tapi kau sorok identiti. Tak ke ko lagi bodoh plus pengecut. Orang-orang macam ni cakap belakang je terror tapi cuba suruh cakap depan-depan, buat blog macam aku ni pastu tak payah nak sorok-sorok identiti kau tu, sure kecut kemaluan kau kan.


Dah-dah. Aku yang bodoh ni (seperti kata anoymous) nak sambung stadi balik. Anonymous kata aku bodoh. Maknanya haruslah aku stadi kan. Hilang ilmu kat kepala otak aku kalau dilayan anonymous yang bijaksana lagi pandai segalanya ni.





Nota kaki busuk: 
Aku tau si anonymous yang bijaksana tu tunggu entri baru aku. Bodoh-bodoh aku ni pun kau suka baca  blog aku jugak kan






Chalo betey...




Monday, 17 December 2012

NO IDEA





Kekwa Merah cuti kejap buat sementara waktu. Belum ada mood nak menaip walaupun idea penuh di dada. Sekian




Lots of Love, 
~ Suzzanne ~



Monday, 10 December 2012

MY "SMARTPHONE"

( Ihsan: Google. Maaf. Sekadar gambar hiasan. Pemblog x mampu lagi)

Haaa... mesti bajet salah satu of telepon pintar kat atas tu aku punya kan? hahaha. Celah! Jangan harap aku dapat berangan-berangan menjulang telepon pintar tu. Tapi bohong lah dalam hati ni x terdetik nak smartphone tu kan. Siap ikut giveaway kat fb lagi tu. Gigih betul meng"like", meng"share" sampai penuh newsfeed kawan-kawan dengan share link bongok aku ni. Sampai aku perasan ada 2 3 orang kawan dalam fb tu delete aku sebab rasa aku menyemak je. Hahaha. Ada apa hal. X suka boleh delete aku. Block pun no problemo. Aku pun nak teruskan usaha aku meng"unfriend" sesetengah kawan tu. Yang pakai gambar kaki macam aku, gambar kucing, rabbit, Aaron Aziz ke memang aku kick je. (Padahal aku pun pakai gambar kaki). Ahaks! 

Sementara cerita pasal FB ni aku rasa ada satu benda je aku rasa menyemak je kalau spesis ni ada dalam FB. Aku x kisah kalau yang memenuhkan newsfeed aku ni dengan muka duckface kau tu, dengan komen menjiwang meromatik bagai, nak marah orang sana orang sini, nak kutuk jiran tetangga, nak berbisnes, yang x habis-habis update status single-engaged-married-pastu tetiba its complicated. Hok aloh. Padahal kau boyfriend pun xde, tunang pun x, kawin apa lagi. Oke-oke. Fine.Aku x kisah sangat yang ni. Suka je baca gelagat orang. X sangka muka nampak brutal, selebet tapi dalam hati ada taman buaya. Geli pun geli baca tapi layankan aje la. TAPI aku benci betul orang yang post status macam karangan PMR (Aku mampu tahan lagi karangan UPSR 80 patah perkataan). Peh...berjela-jela. Aku jumpa je status berjela-jela ni memang xde pikir panjang dia kawan aku ke x. Pasti aku unfriend. Ni aku suggest orang suka buat karangan ni better kau bukak blog macam aku. Suka hati kau nak mengarang berapa juta patah perkataan. Xde orang nak marah. Bukan susah nau nak bukak blog ni pun. Aku rasa orang ni guna FB untuk purpose macam buat karangan tapi ayat kau tunggang langgang. Belum stok yang tulis macamni "AkU BeRaSa nAk BunOh Ex BoYpReN aKu" Gile! Kau bajet kau tulis huruf kecik huruf besar ramai lah nak baca. Konon2 seni lah sangat. Please lah. Sakit mata aku. Ni belum stok yang APA- APEW, AQ-AKU... hadoi. So far yang lahir tahun 1980an ke bawah xde la buat ni. Ni mostly yang 1990an keatas. Adik-adik, x seni pun dik oi. Serabut lagi adalah.

Arhhhh! Mengarut sampai ke FB cerita aku ni padahal nak cerita pasal hp je kot. Apa kebenda la.

Smartphone kan? Kiri kanan atas bawah tepi sana sini semua orang sekeliling aku bersmartphone. X payah la aku nak listdown brand-brand smartphone yang ada kat dunia ni. Korang lagi advance dan hebat dari aku dalam bab-bab menglistdown benda-benda ni. Kalau orang lain pun ada smartphone, pasti tempiasnya terkena dekat orang sekeliling. Tapi aku... tengok bawah tu. Tu la smartphone aku. Serius. Aku x tipu. Bukan aku nak menolak kehadiran smartphone. Tapi aku rasa aku belum teringin nak beli even duit aku beriban-riban sebab:

Telefon sekarang macam cendawan goreng tepung. Laju je keluar model baru. X sempat nak bersamsung S2, esok lusa dah keluar S3. X sempat berI-phone 3 esok lusa dah I-phone 4. Kan? Cepat betul syarikat-syarikat telefon ni mengupdate dan mengupgrade telefon dorang. Percayala. Esok lusa telefon jenis apa lagi yang orang-orang ni nak cipta. Dulu-dulu telefon macam botol air besar gabaknya. Pastu muncul la kegemilangan nokia 3310. Peh. Masa tu siapa-siapa dah pakai 3310 dah dianggap orang kaya weh.

Smart memang smart tapi kalau bab bateri memang punah la. Kan? Aku xtau la tapi orang yang pakai smartphone selalu je merungut benda ni. Mau sehari 5-6 kali cas hp. Peh! Aku nak cas hp 3 hari sekali pun lemau apatah lagi 5-6 kali sehari.

Tadaaaaaa......

Ni lah smartphone kawe. Semat dop? Hahaha. Ni smartphone dah masuk 4 tahun bernyawa dengan aku. Sikit kerosakan pun xde. Langsung xde. Semua masih berfunction. Padahal masa dulu gaduh je dengan exbf mesti baling-baling smartphone ni sampai terbarai tapi boleh sambung-sambung lagi pastu xde apa2 sakit. Jatuh terjatuh pun berpuluh kali tapi kau tengok lah. Masih utuh dan teguh. 



Hp ni sebenarnya bapak aku beli. Beli sebab hp nokia aku hilang masa nak pergi intebiu. Harga RM90 je. Murah giler. Bapak aku siap double confirm dengan aku masa tu. "Pasti nak hp murah ni dengan xtau asal usul hp ni?" BETUL dan PASTI. Padahal masa tu bapak aku offer hp mahal (mahal sikit je kot) dari hp ni tapi aku xtau kenapa aku boleh jatuh cinta sampai sekarang kat hp ni.

Hp aku sebelum ni pun cikai je. Nokia apa ntah. Aku tengok xde kedai jual lagi hp ni mahupun yang 2nd hand. Betapa x meriah sangat hp aku beli kan. Hp LG ni pun aku x jumpa kat mana-mana kedai lagi. See. Rare oke. Ni ada orang nak buat masuk dalam muzium pun aku xkan bagi.

Bercerita pasal hp, aku adalah spesis manusia yang x suka nak mengupgrade hp aku mengikut perkembangan terkini. Paham maksud aku? Maksud aku, orang pakai hp express music, kau pun nak pakai. Orang pakai 3310, kau pun nak pakai. Orang nak pakai smarphone, kau pun nak pakai. Alahai. Bagi aku hp ni satu kehendak. Bukan keperluan. Kalau kita belajar teori Maslow tu pun dia xde listkan hp ni 1 0f keperluan. Oke2. Ye. Nowaday memang hp dah macam keperluan. Kat aku pun macam tu. Aku sanggup tinggal beg duit daripada hp capcai ni sebab dah macam nyawa aku. Hilang je terus rasa macam hilang kawan sebab semua nombor kawan-kawan dalam hp je. 1 bijik nombor pun aku x boleh nak hafal. Nombor aku pun kadang aku x hafal.

Waktu kekawan dah pakai hp ada kamera, aku masih lagi bersuka ria pakai nokia butterfly tu. Tu hasil duit PTPTN pertama aku. Terima kasih PTPTN sebab bagi saya duit nak beli hp. Hahaha. Bayangkan baru beli seminggu dah masuk lubang jamban kat Mahkota Parade tempat bowling tu. Peh. Bila ingat balik ketekunan aku korek balik hp tu dengan tangan tercelup kat lubang jamban tu sekarang ni aku rasa macam keji gila la kau ni suzan. Kalau jamban duduk boleh tahan lagi tapi ni jamban cangkung tu. Buruk pulak tu. Ada taik orang tertinggal pulak tu. Yuck! Tangan aku dah x suci. Mesti korang kata aku banggang kan. Memang pun. Tapi weh, nokia butterfly tu aku beli dengan harga RM350. Dengan status aku yang masih student masa tu RM10 pun dah besar nilainya apatah lagi RM350. Kalau guna buat dating kat Pulau Pinang tu boleh 3 kali dating tau. 

Pastu nak dijadikan cerita, almost 3 years jugak aku pakai. Pastu aku terdetik nak pakai hp baru. Dan-dan je nokia butterfly celup taik ni rosak. Dan-dan oke. Masa tu aku dah stadi kat Shah Alam. Rosak je haritu, weekend terus aku balik Melaka paw bapak aku. Masa tu zaman hp express music. Jeles weh kawan-kawan ada. Tapi kan awak, bapak saya beli hp nokia ringing polytone je. Sedih :( Kawan-kawan aku semua dah bertruetone aku berpolytone lagi. Bapak aku kata kalau belajar tu buat cara belajar. Jangan nak mengada pakai hp macam orang dah kerja. Fine bapak. Saya yang menurut perintah. Maka pakai lah aku hp tu sampai lah dia hilang masa aku nak pegi intebiu. Giler x suka aku hp hilang. Suka weh. Sure dapat hp baru. Last-last hp kat bawah ni je aku dapat. Tapi aku suka. Hp ni tuff. Kuat. Lasak. Cuba hp smartphone tu kau baling kat boyfriend kau masa kau gaduh-gaduh, aku rasa kau x sanggup. Kan? Walaupun orang kata Samsung tu lagi kuat lasak dari I-Phone tapi aku tengok xdenya orang yang pakai samsung tu sanggup buat macamtu hp dia. Giler? Melabur sampai beriban sebab hp pastu pijak2 pulak kan.



Keypad LG ni pun dah berkudis. Tapi masih berfungsi oke. Aku boleh lagi taip mesej sambil drive dari Tanjung Malim-Melaka tanpa ada typing error. X caya kau tanya kawan aku yang pernah aku mesej dari Tanjung Malim-Melaka non stop. Aku kalau x menaip je mata aku melayang-layang masa drive. Pikiran aku di awang-awangan. Pernah mata terbuka tapi kereta aku termasuk kat lane laju tu. Peh. Nasib xde kereta. Kalau x sekarang korang melawat aku kat kubur je. Sebab tu aku mesti kena ada orang dengan aku. Dapat pulak drive sorang. Tengahari buta. Peh, syahdu mata. Nak call banyak la pulak kredit kau kan. So, mesej je mampu. Ahaks! 

Lagi 1 hp LG aku ni bateri dia sangat-sangat tahan lama. Nokia pun x macam ni. Hp ni kalau sekali aku cas bateri sampai full, aku boleh pakai sampai 3 hari tanpa cas lagi. 3 hari tu kalau ada call and mesej tp kadang-kadang sampai seminggu tahan bateri dia kalau aku x mesej and call. Peh! Sangat berbaloi. Nokia aku dulu pun x macam ni. Kalau gayut dengan boyfriend tu mau 2 kali jugak cas padahal sejam je bergayut. 

Tengok gambar bawah tu. Macam kelakar je bulatan tu aku buat mark. Buruk! Betapa lamanya aku pakai baru tu je rosak. Tu pun bukan rosak. Tempat bukak tutup nak cas bateri tu tercabut. Tapi xde apa-apa effect pun kat hp tu. Still sihat walafiat. 



Paling aku rimas bila dah zaman smartphone ni 1 je. "WHATSAPP". Bila kawan-kawan yang bersmartphone ni kata "apa-apa hal kau whatsapp aku je" Cilak kau! Aku rasa kadang-kadang macam nak bagi penyepak je. Tau aku pakai hp RM90 ni lagi kau nak suruh aku whatsapp kan. Kalau ada spesis gini memang sedap je aku balas " Aku kredit banyak. Orang miskin je pakai whatsapp"

Pastu kedai-kedai online sekarang stail gini

Untuk pertanyaan atau order:
012-3456789
(Whatsapp only)

Memang sumpah aku xkan beli terus barang dari orang macamni. Aku rasa peniaga ni macam x alert langsung. Mentang-mentang kau kaya, mampu pulak pakai smartphone janganlah kau assume semua pembeli kau ada smartphone. Hadoi lah. Nampak sangat meniaga nak sangat tapi x alert dengan customer. Cuba kau kebuk wasap je hp kau tu. 

Dulu-dulu masa zaman belajar, kan masa tu semua hp pakai keypad. Mana ada touch-touch macam sekarang. Masa lecturer mengajar kat depan, elok je aku dan seangkatan aku melayan hp. Boyfriend sms ajak lunch sama kan. Xkan nak reply lambat. Mesti time tu jugak nak balas. Mata mengadap lecturer  tapi tangan bawah meja duduk ketakketuk tekan keypad hp. Bunyi pulak sampai 1 kelas boleh dengar. Memang sorok bawah meja pun x boleh sorok yang kau sedang bersms. Dapat pulak yang ketak ketuk keypad laju2 tu. Irama dia sampai satu kelas boleh dengar. Pastu lecturer pun selamba sound " Dalam kelas saya jangan nak main sms/hp" Hahaha. Padan muka. Tapi selalu bunyi je lebih tapi siapa yang main hp tu susah nak kesan. Wahh...! Rindu moment itu.

Bukan aku nak mengutuk kehadiran smartphone ni. Aku sendiri pun ada terniat dalam hati nak pakai siap join giveaway kan tapi sebab faktor kepesatan teknologi hp ni sampai aku rasa aku x mampu kejar. Terlalu pantas. Karang dan2 aku dah pakai tetiba keluar model yang lagi canggih. Nak aku beli memang x la. Aku kan lambat sikit bab-bab mengejar arus kemodenan ni. Dahla mahal-mahal beli. Pastu nak beli lagi yang latest? Memang x. Sure x. Harap aku dapat tabahkan hati aku melihat smartphone korang ni. 




HP sampingan hanya Nokia C3. Total x sampai lagi harga Samsung Galaxy Tab 2



Lots of Love,
~ Suzzanne~




Saturday, 8 December 2012

3 IN 1




Cerita SATU

TAJUK: MOTIF??



Location: MITC Melaka ( Showcase 1 Daerah 1 Industri)

Perbualan antara 2 sahabat yang dah lama x jumpa

A: Weh, lama x jumpa. Apa kau buat SEKARANG?
D: Aku SEBELUM ni belajar kat U*** . 3 tahun kat sana
Kesimpulan: Kau x paham soalan atau kau saja nak berlagak kau masuk U? Kenapa kau x spesifikkan je tarikh masuk U sampai kau keluar pastu konvo. Kan bagus lagi detail.

Sambung balik:
A: Owh oke2... sekarang kau kerja kat mana?
D: Kerja kilang je (sambil buat muka sedih. Tuihh..! )
Kesimpulan: Kau bajet kau kerja kilang aku nak tanya lebih lagi lah kan. Mesti kau bajet aku nak tanya post apa, gaji berapa kan. Sudah-sudah.


KESIMPULAN PENUH: Motif? BERLAGAK



.................................................................................



CERITA DUA 

TAJUK: KENYATAAN JADI MIMPI vs GILA



( Ihsan: Google)

Orang lain dah lama tengok kot. Ye. Mengaku aku baru nak tengok. Tu pun beli kat Astro First (benci-benci Astro pun beli jugak kan).

Aku dah layan cerita ni masuk 7 kali semenjak 27jam yang lepas. Giler x giler. Aku pula jadi giler tengok cerita ni kan. Apahal ntah. Kesimpulannya aku giler ISTANBUL AKU DATANG. 

Semalam sebelum tidur 2 kali aku layan cerita ni. Giler x giler la. 

Disebabkan berangan-berangan, kemaruk, giler angan-angan, aku boleh bawa cerita ni dalam mimpi. Tapi hero yang Beto tu orang lain la.*Wink Wink*  Giler x giler. Siap mimpi kawin.

Tiba-tiba terbangun sebab adik aku tendang pintu sambil kata "Kakak, mak ajak pergi kenduri KAWIN!!"

Tapi KENYATAAN MAMPU JADI MIMPI JE LAH....


.............................................................................................



CERITA TIGA

TAJUK: Y.E.S

 ( Ihsan: Google)


Esok 9hb kan? Yeaaaaa...! Year End Sale bermula sekarang. 
Duit xde tapi melebihi batas orang berduit.
Insaf wahai suzan.

Coolblog ada buat sale x? Coklat Oreo crush blog plus pearl 3 senduk : RM1.00. Ada? 
Please lah ada. Please......... 




KBYE!



Lots of Love
~Suzzanne~


Thursday, 6 December 2012

ALAHAI ASTRO oOo ASTRO


AMARAN KERAS:: Cerita-cerita kat dalam ni mungkin menggunakan ayat-ayat kesat. So, kalau rasa anda sangat sensitif dengan ayat atau perkataan kesat amat digalakkan anda klik pangkah kat atas tu. 



Aku sebenarnya geram dengan Astro sekarang. Yang dah tau kisah sedih aku dengan Astro ni tau lah kan macamana azabnya aku x dapat tengok segala mak nenek sinetron yang x pernah sehari pun aku miss tengok. Tiba-tiba si banggang decoder ni boleh pulak buat hal. 

Alkisah, gamaknya rumah ada 1 tv 1 decoder Astro. Dalam rumah  ni ada 6 anak tekak yang seleranya semua x sama. Sorang nak layan bola, sorang nak layan Astro Ceria, sorang nak layan opera cina, sorang nak layan citer Indon (aku le tu), sorang nak layan food channel. Haaa. Pulak. Haru biru nak tengok tv sampai boleh buat gadoh. Nasib x putus pertalian persaudaraan je. Nampak x betapa jahatnye Astro ke Tv ni punya pengaruh. 

Jadi, konon-konon nak ada solution la kan. Jadi bapak aku ni install la PVR. Haaa.. merecord jela cerita kan. Mana yang x sempat tu record, karang orang dah xnak tengok tv masa tu boleh layan. Pastu record cerita ombak rindu seminggu layan. Naik muntah aku tengok. Dapat pulak aku alergik betul dengan Aaron Aziz. Aku pun xtau celah mana kehenseman Aaron Aziz tu sampai jadi kegilaan semua pompuan termasuk mak aku. Keji. Cuba kalau Aaron Aziz tu perut buncit macam aku pastu xde 6pax pastu hitam macam ex  laki Heidi Klum yang nama Seal tu aku rasa xde sapa pun nak layan ombak rindu. Bagi aku cerita tu x besh langsung. Redha itu pasrah oke... oke oke fine.

Jadi sebab tabiat merecord tu macam besh, so ketaksuban ahli kerabat aku pun macam orang x pernah makan seminggu. Iklan colgate pun nak rakam. Apekejadah la kan. Aku pun salah sorang yang taksub jugak. 

Alkisahnya, satu petang tu aku cek la benda-benda yang kerabat aku record ni. Huk makkkk oiiiii.... berlambak-lambak. Lagi la cerita yang aku record. Cerita aku tengok pulak semua berangkai. Contoh kan Aku record sinetron pukul 3pm episod 3, esok otomatik dia akan record episod 4..5..6 dan seterusnya. Penuh terus wall tv tu. Pastu aku delete la benda tu sebijik bijik. Time record dia bagi 300 hours. Ni dah guna dekat separuh. Bayangkan lah. Dengan iklan colgate lagi. Mau semput aku tengok.


Lepas dah clearkan semua tu aku pun record balik mana cerita yang aku follow. Kira macam kita dah format pendrive pastu kita simpan folder balik la tu. Nak dijadikan kisah tengah syok-syok aku menonton tetiba cerita jadi hang. Xbergerak si hero tu duduk comolot dengan heroin. Tersekat sampai situ. Haaa. Dah. Aku dah gelabah dah. Dahlah part comolot jugak nak hang kang. Mau 15 minit aku tengok aksi menyayatkan hati tu. Peh! Ni kalau betul boleh masuk Guiness Book of Record tu. Comolot paling lama. Hahaha.


Dah segala button aku tekan x gerak-gerak jugak aku pun tutup terus plak utama Astro tu. Pastu restart balik pun x boleh. Aku dah gelabah. Ni ada aku kena. Nasib semua dah tidur so xde sapa dapat syaki sapa punya angkara ni kan. Selamat. Esok pagi bangun (sebenarnya tengahari jugak aku bangun) aku pun buat-buat macam xtau apa-apa. Tengok mak aku dok dapor dengar radio, adik aku main laptop. Arhhh...mati aku ni nanti. So nak elak kena bunuh aku pun bukak la tv " Eh, mak x tengok Wanita Hari Ini ke? Dah pukul 12.30 ni (kantoi bangun pukol 12.30...hahaha)... Adik aku jawab "TV rosak". Gulp...! Aku pun kata "Ish, kenapa rosak pulak. Orang nak tengok sinetron jap lagi ni" .. cakap kuat-kuat pastu lari masuk bilik mandi. Hahah. Jangan kantoi sudah. Mati aku.

Ringkaskan jela eh. Pastu kantoi sebab tiba-tiba aku terkata kat bapak aku " Orang tengah tengok tiba-tiba tv ni macam cd rosak. Dia jadi hang. Orang pun tutup jela tv. Takde buat apa-apa pun" Sekian, kantoi sudah. Kena marah? Of course lah. Banyak benda kat rumah ni aku dah musnahkan senyap-senyap. Ikan bapak aku pun aku boleh bunuh tanpa sedar. Rilex je aku tutup suis oksigen dia tu. Pastu berduyun-duyun ikan mati. Aku buat rilex je. Pastu bila bapak aku tanya sapa bunuh ikan tu aku kata "Takdir menentukan segalanya" sambil berlakon sedih mengadap akuarium tu. Last-last kantoi sebab aku sendiri jugak gatal bukak mulut. Ish. Aku x pandai nak rahsia-rahsia ni la. Lepas tu habis satu Sungai Udang bapak aku canang cerita kata aku pembunuh ikan dia. Celah!


Ni apa cerita ikan pulak ni. Hadoi. Serius aku nak ringkas je cerita tapi sampai sekarang point aku x sampai lagi. Hadoi. Kemaruk dah menaip ni kan.


Yang atas tu belum lagi sampai tahap bengang. Ni tahap bengang bila telepon customer service dia. Macam cilaka pun ada aku rasa. Bapak aku telepon dari hari pertama decoder sengal buat hal. Orang astro kata bagi dorang masa 3 hari nanti dorang hantar technician check apa yang rosak. Ok fine. Tabah lah hati kami sekerabat ni tengok tv gelap tu kan. Maaflah kalau hal dunia kami lambat sikit update plus internet lembab macam kura-kura. Tapi aku agak kura-kura lagi laju dalam kes ni.  


Selepas 3 hari... tetap xde sebatang hidung technician pun datang. Fine fine. Sabar semua.

Aku pun mengambil alih posisi bapak aku menelefon astro. Tau la laki kan. Dorang bukan suka sangat kecoh-kecoh benda macamni. Begitulah bapak aku. Siap boleh kata "Ni datang jap lagi. Takyah la tepon. Nanti customer service marah" WTH kan. Dah kerja kau customer service haruslah kau melayan aku. Customer always rite what.

Oke. Aku call. Tiba-tiba nombor akaun Astro pulak xde. Hulamak. Bapak aku punya xnak aku call astro sampai semua bill astro dia bawak pegi opis. Kau tengok betapa sayangnya bapak aku dengan astro. Aku pun apa lagi. Jadi derhaka kejap la kan. Masa tu pagi. Belum mandi. Taik mata pun belum clear lagi. Dengan baju tidur koyak tu aku gi meroyan sampai keluar rumah cari bill astro tu. Nasib aku x pergi opis bapak aku je. Bukan aku xtau pun opis dia kat mana kan. Last-last bapak aku terpaksa mengalah. Takut aku jadi Princess Fiona bini Shrek tu. Oke. Aku call ni

Lepas dah bla bla bla ngan operator komputer dia... (PERBUALAN ANDA DIRAKAM)

Aku: Helo astro, ni nombor akaun. 890..... blablabla... (xde salam xde mukadimah)

Orang astro: Erk? Baik cik. Saya cek kejap. (Uuuiiii....kejap dia aku kentut 50 kali pun x siap-siap jugak dia punya cek)

Orang astro: Ye cik, apa masalah ye?
Pehh...aku masa ni nak ribut dah. Boleh tanya masalah.

Aku: Hei, cuba U baca report sebelum ni. Kan dah buat. Baca lah. Berapa kali lagi nak cerita. 
Hambik kau. Dengan bapak aku kau boleh gedik-gedik manja. Dengan aku jangan harap

Orang astro: Menurut report sebelum bla bla bla bla....... 

Aku: Aaha. So, bila boleh setel? I dah tunggu 3 hari ni.

Orang astro: Kami akan hantar technician dalam masa 4 jam.... bla bla....

Oke. Habis cerita pertama. Baru pertama oke. Cerita ni panjang lagi. Kalau x larat kau terus baca ending jela eh.

Lepas 4 jam, tetap batang hidung technician x de. Apa kejadah dah ni kan. Xpe. Nasib hari tu aku bezi gi kenduri kawan aku kan. Aku tabahkan je hati.

Hari Isnin

Aku: Ni nombor akaun.890....... Tolong cepat!

Customer service (lain): Ye, apa masalah ye cik?

Aku: Masalah??? U ni x baca ke report kawan-kawan U buat before ni ke kawan-kawan U x buat report?
 ~ agak hangin gak aku~

Aku lagi (memang pompuan customer service tu xde peluang cakap):...ni janji 4 jam nak sampai rumah tapi sampai sekarang x jugak datang ape kes ni? Mula-mula kata 3 hari pastu kata 4 jam.. Penipu betul. Masa mula-mula nak install benda ni laju je orang U (aku terpaksa jadi jahat dah masa tu) datang rumah kan. Siap orang U goda bapak I suruh pakai PVR la superpack la. Harini apply, 5 minit U dah terpacak depan rumah. Pehh..! Bila dah rosak banyak pulak alasan U. Kata xde stok la. Technician cuti beranak la. Ni pulak apa alasan U haa?!

~ Masa tu aku rasa aku berjaya membarakan kesabaran customer service tu. Huahua. Tapi profesional beb dorang ni. Nada keras tapi masih behave~ 

Customer service: Maaf cik. Menurut report bla bla bla... (dia boleh ulang report aku buat sebelum ni lagi sekali)... Kami akan cuba hantar technician kami dalam masa 48jam. (48JAM OKE!!!)

Aku: Eh, I dah malas nak dengar janji palsu Astro ni. Please lah. Lepas ni berapa jam lagi U nak tambah? Kenapa U x kata 48 bulan terus? Senang sikit I nak potong astro ni...bla...bla..bla... (sampai bernanah telinga orang tu)

After 48 jam on the dot... tetap x datang. Jangan kata korang kalau kat situasi aku ni korang mampu sabar senyum-senyum. Penipu lah tu. Bil jalan, astro xde. Tak ke hangin ribut taufan. Makan duit haram je astro ni. Nasib la. Sapa-sapa orang astro baca ni aku mintak maap le. Tapi tula kenyataan. Nak suruh pakai package kau offer laju je kan. 5 minit dah terpacak depan rumah. Peh! Kagum dengan service kau. Tapi bila rosak je kau punya lembab nak buat kerja macam lembu seret kandang. Lembab! Boleh pulak bagi alasan decoder PVR tu xde stok. Padahal kat pasar malam tu ramai je orang astro dok promosi siap kata stok ada dalam tangan. WTH???! 

So, after 48 hours pun depa x mai aku macam biasa, serang customer service lagi. 

Aku: 89000......... (terus bagi nombor akaun..langsung xde mukadimah)

Customer service: Apa masalah ye cik? (tetap soalan yang sama..aku x larat nak marah lagi)

Aku: U baca report. I bagi 3 minit. Jangan lama. Bill telepon I berjalan ni 

After 3 minutes...

Customer service: Cik, kami dah cuba sediakan stok PVR ni tapi masih xde. Dalam masa seminggu baru ada.

Aku: I nak tanya U personal la kan, kalau U dalam situasi I,  dari Selasa lepas (tarikh menaip blog ni adalah khamis) until now U call berpuluh kali, tunggu dan tunggu, mengadap tv gelap siang malam tu lagi , U masih lagi mampu sabar ke? Jujur la

Customer service: Tak. (Hahah.. Sepatah je dia jawab)

Aku: So, U tolong bagi nama U. Anything kalau benda ni xde progress I terpaksa mention nama U. 

(Aku tau bukan patut dia ni je aku hentak tapi kawan-kawan yang sebelum ni jugak tapi aku rasa ni je cara aku nak gertak dorang buat kerja)

Pompuan tu takut-takut jugak nak bagi nama. Yela. Kang aku report kat atasan sia-sia dia kena buang kerja padahal baru 1st time kot dia cakap dengan aku. (Aku boleh ingat suara pompuan-pompuan astro). Last-last dia bagi



~ SHIFA ~ je oke. Dia xnak bagi nama penuh. Oke. Fine Shifa.

Aku: Oke Shifa. Kalau benda ni xde progress within 24 hours I terpaksa ambil tindakan samada I report pada atasan atau I publishkan problem I kat surat khabar. Since I dah tau nama U so mudah sikit kerja I. So, nama U I akan pamerkan sekali dalam report. (Oke tak cara ugutan aku? )


PAP...! Aku terus off call tanpa adab dan say bye2... kurang ajar jugak aku masa tu.

4 jam lepas tu...

Rumusan: Bosh depa call aku. Aku rasa Indian dari cara dan slang-slang dia. Ni mesti si Shifa takut pastu terus report kat bosh. Kata bosh dia (lupa pulak aku nak tanya nama mamat tu apa) dia dah hantar decoder baru kat melaka so esok (harini la tu) paling lewat pukul 11 technician akan datang untuk install decoder baru.~ Maaf atas segala kesulitan dari pihak kami.~ 


So, tunggu jela bulan jatoh ke riba. Dari selasa lepas sampai ke sekarang ni x jugak setel kan. Kalau ada, ada. Kalau xde pasni aku beli parabola je. Siap channel Singapore, Indon, Thailand boleh masuk nanti. Lagi senang. Piring astro tu boleh jadi kuali x pun sarang burung je. Paling indah dapat jadi sampan. 



Apa-apa pun aku dan keluarga menunggu dengan sabar astro datang rumah kejap lagi pukul 11 ni. Kalau xde kau beli lah utusan ke metro ke sebab pasni aku nak buat report kat surat khabar. Tengoklah macamana aku mengarang report tu nanti. Bernanah x bernanah hati orang astro. 




Tengah menaip geram-geram ni boleh pulak layan lagu Wonderful Tonight kan. Hilang terus marah. Romantika jap.



Lots of Hate,
~Suzzanne~



Wednesday, 5 December 2012

DILEMA BAKAL GURU-POSTING



(Ihsan: Google *Ehh..ada Adam Adli)


Haaa.. post kali ni atas permintaan eh. Bukan saja-saja nak reka. ( Permintaan anda termakbul) hahaha. 

For info, aku adalah salah seorang mahasiswa yang masih belum posting atau dapat penempatan untuk mengajar. Tapi aku bukan keluaran ISMP atau IPG. Aku adalah salah seorang bekas DPLI yang ditaja oleh Kementerian Pelajaran Malaysia untuk dijadikan cikgu bagi subjek-subjek tertentu. Post sebelum ni aku dah bagitau yang aku dah hampir 5 bulan menganggur dan menunggu posting. Dilema memang dilema. Kepala ni 24jam terbayang bila nak posting, hati ni pun dah puas aku tenangkan suruh bersabar. Tapi manusia kan. Sabar sabar pun ada had. Tapi terpaksa muhasabah diri bila dengar ex ISMP dan IPG yang lain pun masih x posting. Lagi lama dari aku ni pun ada. Ada tu dah setahun. Bayangkan lah.


Kadang-kadang aku pelik jugak kenapa kerajaan masih tawarkan tawaran menjadi cikgu ni sedangkan pengeluaran melebihi permintaan.

[ PENGELUARAN > PERMINTAAN ]

Dah macam belajar ekonomi ke marketing dah ni kan. Ni macam kes orang jual pisang goreng berlambak-lambak tapi yang beli tu 3 orang je. Paham kan maksud aku?


Yang pelik lagi kenapa jawatan awam lain macam polis ke askar xde pulak masalah macam ni. Dorang sedap je habis training 6 bulan- 1tahun pastu terus posting on the dot. Xde nya dorang sempat nak makan-makan angin macam aku ni. Seronok kan macam tu? Pelik lah kenapa bab pengambilan cikgu ni amik sampai berpuluh-puluh ribu tapi pastu biarkan tersadai macam tu. Kalau dah rasa cukup lah cikgu-cikgu sedia ada ni kenapa mesti nak offer Ijazah or diploma pendidikan ni. Kan? Ni kepelikan yang aku rasa. Tengok macam polis or askar. Dorang cuma amik untuk kuota yang sepatutnya je. Xde tamak amik ramai-ramai pastu biarkan jadi penganggur. Xde kan?


Ye. Memang orang kata nak jadi cikgu standardlah tunggu. Paling cepat pun 3 bulan. Paling cepat ok. Tu pun masalah besar jugak. Lagi-lagi kalau keluarga nya yang kurang berada, mana nak tanggung adik-adik sekolah lagi, belum lagi kes yang dah kawin nak tanggung anak bini. Kesian kan. 


Orang selalu benci tengok DPLI ni. Padahal dorang tak tau susah payah kami yang DPLI ni. Kami pun dulu belajar 4-5 tahun sebelum amik DPLI. Bukan shortcut gitu-gitu je kami ni. Xde beza pun dengan student ISMP atau IPG. Bezanya kami memegang ijazah dari course yang lain. Macam aku sendiri. 5 tahun kumpul diploma dan ijazah dari course lain, aku sanggup pertaruhkan kerja aku sebelum ni hanya nak dapatkan DPLI tu. Kedudukan aku before DPLI tu dah stabil tapi bila dapat DPLI ni aku anggap tu kepuasan dan kemuncak dalam kerjaya aku. Sapa xnak jadi cikgu atau dengan kata lain kerja kerajaan kan. Dengan benefit yang kerajaan bagi ni aku rasa xde sapa pun nak menolak. Kadang-kadang cita-cita pun orang tolak tepi sebab benefit macamni. 


Tu belum lagi kau tengok perit jerih kawan-kawan aku yang dah kawin kena tinggalkan laki bini anak-anak semua. Boleh tenang ke hati ibu-ibu nak belajar? Tak weh. Walaupun aku xde laki dan anak-anak tapi kita paham perasaan orang-orang gini. Sampai ada yang hampir give up nak keluar DPLI. See? Tu pengorbanan kami. Kalau yang ISMP ni jarang-jarang ada yang dah kawin kan. Ada pun 1 nisbah 20. Tapi DPLI ni dah kawin almost 60% dalam 1 kelas. Bayangkan? Ibu-ibu dan ayah-ayah menuntut ilmu untuk kesenangan dan kesempurnaan keluarga.Tapi... macamni pulak jadinya


Ni kat bawah gambar kes student mogok kat depan UPSI. Mogok pasal posting. Betapa ktitikalnya masalah nak posting or jadi cikgu ni. Tengoklah apa jadi. Ada nampak polis ke askar mogok gini? Xde weh. Cikgu-cikgu yang nak mengajar anak bangsa yang sanggup buat macamni. Sebab? Darurat. Memang cara dorang ni nampak kurang waras tapi disebaliknya tu ada sebab kenapa dorang buat macamni. Kadang-kadang please la kerajaan, kaji masalah ni. Aku x paham kenapa sampai sekarang pun still lagi ada intake untuk bahagian pendidikan ni. 


 ( Ihsan: Google * Eh, Adam Adli lagi ke? )


Bukan aku kata x boleh Ijazah dan Diploma Pendidikan ni diteruskan but risikonya kat pelajar tu jugak nanti. Ok. Fine kalau xde penempatan tapi kerajaan perlu kaji jugak, sektor-sektor pekerjaan kalau dia nampak je sijil "PENDIDIKAN" ni pasti dia susah nak terima kita kerja terutamanya sektor swasta. 15 kali orang pikir nak amik or tak student berkelayakan sijil pendidikan ni. Sebab? Sebab dia tau student ni akan chalo bete dari company dia jugak lambat laun lagi-lagi bila dah dapat posting atau dia tau student dengan sijil pendidikan ni hanya nak kerja sementara tunggu posting. So, dalam pikiran sektor-sektor pekerjaan ni, dia dah set... ~ budak ni akan kerja kejap je, pastu akan kerja atas angin ( kurang bagi komitmen), dan paling besar tenaga nak train pekerja tu.~ bukan senang nak train orang baru. Tenaga, masa, duit semua kena labur. Paham semua? Ok good! 


Oleh itu (macam karangan SPM betul dah ni), bakal-bakal guru janganlah nak tuding jari pada mana-mana pihak. Kita x posting bukan sebab KPM dahulukan anak emas dia macam DPLI ni. Takde pun. Kami pun merasa benda-benda ni. Bahkan makin perit dari ISMP dan IPG. Berkorban segala bagai. 


Sekarang ni isu posting bukan salah sapa-sapa. Lambat memang lambat tapi aku pasti lambat laun pasti ada rezeki masing-masing. Walaupun ni bukan rezeki kita maybe rezeki kita kat tempat lain kan. Sapa tau. So,  marilah bersabar wahai hatiku dan hati bakal-bakal guru sekalian. Think positif je. Ni Year End Sales nak mula. Apalagi, yang pompuan-pompuan sekalian boleh tenangkan hati anda yang gundah gulana ngan window shopping JE tau. Sebab poket habuk pun tarak. Hahaha. Window shopping pun 1 terapi jugak tau. Jangan x tau. Hahah. 



(Ihsan: Google)


Rasa macam matang pulak post kali ni. Boleh jadi rujukan menulis esei untuk pelajar-pelajar SPM ni.


CHALO BETE :) 



Lots of Love,
~ Suzzanne ~





Monday, 3 December 2012

PERUT BUNCIT



Hai. Saya lagi. 

Post kali ni panjang, panjang sangat-sangat. Pastikan anda mendapat rehat mata yang cukup untuk membaca. Eh. Gurau jela. Tu pun nak terkecik hati ke. Kalau rasa kecik hati sila email ayat-ayat kecik hati anda pada saya. Pemenang akan mendapat sebuah hati yang besar dari saya. Sekian iklan sekali lalu ni. Meh cerita betul-betul.

Pernah dengar orang kata "Perut buncit senang hati" ? Pernah? Xpernah? Aha. Xkisah la kan. Malas nak ajar peribahasa tu. Belajar sendiri.

Aku adalah sejenis spesis yang berperut buncit tapi bukan boroi. Badan aku kurus macamana pun perut pasti buncit. Xde kurang. Aku berangan jugak nak perut macam Halle Berry tu. Flat macam flat Mentari Court tu. Macamana eh nak dapat perut macam tu?

Jangan lah cadang benda-benda gini ye:-

Nombor 1: 
Pakai bengkung (mak belum beranak apatah berlaki lagi )

Nombor 2: 
Girdle ( Mak bukan cinderella nak bergirdle2 ni. Mak juga bukan peminat girdle sebab mak x nak makanan mak makan nanti tersekat kat esofagus mak eh)

Nombor 3:
Sedut lemak.( Mak sedut lemak sup lembu je. Nak suruh mak pergi sedut lemak gila apa. Mak rela perut buncit pregnant 9 bulan dari mak sakitkan badan mak)

Nombor 4: 
Minum SD II Alpha Lipid. (Heeee...mentang-mentang sana sini orang dok cerita pasal Alpha Lipid ni laju je mak nak taip sini kan. Mak tak minum susu. Sekian. Jangan tanya lebih)

Nombor 5:
Exercise Sit Up.( Ni mak nak habaq mai. Mak kalau boleh nak sihat tanpa ada senaman ke sukan-sukan ni. Mak x minat nak sukan-sukan ni. Rimas. Dulu masa sekolah pun mak paling benci kelas PJK tu. Mak cuba sakitkan diri mak walaupun mak sihat sebab mak benci sukan. Sit up pun sukan jugak bagi mak. Nasib lah)

Nombor 6:
Suplemen macam-macam brand. (Sekarang ni macam cendawan tumbuh lepas hujan lebat siap guruh orang-orang jual ubat kempis perut. Mudah begitu je orang produce ubat-ubat kempis perut. Euuwww.. Tak takut ke makan benda-benda tu. )

Nombor 7: 
Slim World. ( Amboi. Slim World pun nak masuk dalam senarai ke? Banyak duit cik kak? Kau kerja pun tak. Hahaha. Baibai Slim World. Next..! )

Nombor 8: 
Cubit-cubit perut. ( Ingat ni ayam kfc ke nak main cubit-cubit makan pastu habis tinggal tulang. Xde makna. Buat lebam badan je)


Oke. Tu la antara-antara kaji selidik aku buat kalau bab buncit perut ni diutarakan. Balik-balik benda sama. Macam xde modal. Kalau kau baca kat Majalah Wanita tu kan benda dia keluarkan tu 1 year  lepas pun cerita yang sama tapi gambar lain cara ayat lain la. * Aha la. aku dah 26. Xkan nak baca majalah Remaja tengok zodiak tu. Tipu tu semua lagi-lagi bab cinta. Eeee... dusta sungguh dusta. Xde pun happy ending macam zodiak tu kata. Karut!

Meh kau tengok gambar bawah tu. Ni gambar 2 hari lepas sebelum tarikh post ni dikeluarkan.




Ni kalau orang x tau aku belum kahwin mesti orang kata aku mengandung 3 bulan. Padahal yang mengandung tu kawan aku yang pakai tudung tu tapi yang buncit bagai aku pulak. Hampeh... Kau tengok la perut aku tu. Hadoi. Malu sebenarnya nak tayang gambar ni. Tapi tula perut aku. Tu sebab aku suka pakai baju yang loose je. Biar perut tu dapat disorok. Kalau pakai kebaya-kebaya ni aku memang risau habis. Mesti aku pakai spender ketat-ketat kalau pakai baju gitu. Biar dia kasi kempis perut buncit tu. Haaa. Pecah rahsia mak! 

Betul ke orang kata perut buncit sebab makan bersulam air? Ke? Tapi tu memang tebiat aku. Asal makan je bersulam air. 2 3 gelas jugak aku tambah air. Padahal nasi 1 senduk je. Betul la kot. Tu la sebab perut macam perut ibu mengandung. Tak boleh buang tebiat ni lagi-lagi kalau makan pedas. Tak reti la nak tunggu nasi habis. Rasa macam makanan tu tersekat kat trakea je kalau x minum air ni.

Pastu ada orang kata jangan mandi lepas makan. Betul ke? Kenapa? Kembung perut macam baby ke kalau mandi lepas makan? Tapi tu pun cara aku jugak. Aku akan makan dulu pastu baru mandi. Tak reti aku nak mandi dulu baru makan. Sebab aku lepas makan aku kenduri basuh pinggan kaum kerabat aku, kenduri sental kuali periuk semua. Takkan la dah mandi nak buat semua tu. Habis lencun baju aku, ketiak pun berpeluh-peluh padahal dah mandi kan. Lain la pemalas lepas makan letak pinggan suruh orang basuh kan. Aku akan mandi sebelum makan bila ada bibik tolong basuh pinggan je. Celah bila la nak berbibik2 ni kan. Sudah cukup sudah. Basuh pinggan sepanjang hayat, jangan berangan nak bibik eh suzan.

Aku pernah je cek perut kat klinik. Hahaha. Sebab aku takut kot-kot ada ketumbuhan ke apa kan. Over sangat buncit tu. Maunye x takot. Tapi doktor kata xde apa-apa. Perut sihat. Chewahhh...! Macam cek perut ibu mengandong pulak tu. Dia tekan-tekan perut aku pastu dia kata perut aku keras. Aku dah dup dap dup dap dia kata macam tu. Pastu dia boleh pulak buat kesimpulan kat hipotesis dia tu kata mungkin keras sebab aku x berak pagi tadi *sebab aku jumpa doktor tu petang*. WTH pulak perut keras sebab x berak. Aku berak kot pagi tadi. Aku pun cakap la aku berak pagi tadi.  (Apa citer pasal berak pulak ni). Pastu dia pun buat kesimpulan kedua kata " U mungkin berak sikit ni." MUNGKIN??? Dalam hati aku kata "x mungkin doktor. Saya berak banyak pagi tadi". Haaa. Sudah. Ni betol ke x doktor ni. Aku nak cek perut tapi dia dok amik *teleskop* hahaha.. nak cek bulan apa.(ape eh nama yang doktor letak kat telinga nak dengar dup-dup jantong kita tu? lupa la. Haaa..! Benda tu la. Dia cek jantong aku. Apa kejadahnya jantung ber adik beradik ngan perut buncit. Haa.. Ada doktor kat sini? Meh explain kat aku. Kot-kot aku salah tafsir pulak.


Tapi kan awak...orang kata kalau perut buncit mak mentua sayang.. hakhakhak. TIPU JE!! 


Oke bai


Lots of  Love,
-Suzzanne-







Saturday, 1 December 2012

SAYA SEORANG PENGANGGUR


Hai awak...

Amacam? Klise tak tajuk kita tu? Tapi kan awak, tu lah kenyataannya. Kita seorang penganggur.
*Gaya macam nak buat karangan bahasa melayu UPSR tajuk SAYA SEORANG PENGANGGUR pulak kan...



Ramai sangat dah salah faham ingat aku (aku?? bukan saya ke? ) seorang cikgu yang sedang bekerja tapi sekarang tengah cuti-cuti. Owh no no. Aku penganggur weh. Masih menunggu KPM panggil kerja. Kalau xde jugak sampai bulan 1 nanti aku akan menamatkan zaman menganggur aku oke. Don wori. Ramai jugak ni risau aku x kerja. Apehal nak susah-susah kan. Makpak aku x bising pun. Heee... Dah 5 bulan ( betul ke tak aku kira ni) aku hanya makan tidur makan tidur tengok sinetron ulangan karot komedia kat rumah. Jeles? Teruja? Hohoho... 5 bulan..

Ramai jugak yang tanya:
 " Eh, u ni x bosan ke duduk rumah je goyang-goyang kaki?"
 " U xde rasa nak cari keja ke sementara tunggu posting? "
 " U ni memang stok pemalas ke?"
 " U x malu ke makan minum makpak belanja?"

Terima kasih lah pada yang concern pasal aku eh. Sangat menghargai. Actually aku suka je menganggur. Mula-mula tu tertekan jugak sebab kau tau la kan kalau dah menganggur tu maknanya xde fulus masuk dalam wallet ke poket apetah lagi dalam akaun bank yang berlambak-lambak kau apply tu kan. Tiap-tiap hari aku usha kerja kat Mudah.com, Jobstreet, surat khabar, iklan-iklan tepi jalan ok. Tu usaha aku xnak jadi penganggur. Nampak?

Part yang besh bila menganggur ni sebenarnya kita dapat layan segala bagai cerita kat tv tu. Untung-untung kalau rumah ada pasang Astro tu. Peh..! Heaven... Tapi kalau yang takat TV1 pastu TV2 tu aku rasa better kau berhenti jadi penganggur. Oke-oke.. berbalik pada cerita tv. Untungnya aku jadi penganggur sebab start je aku nak masuk ke alam ni, bapak aku install Astro PVR. Tu dia. Kerja merecord jela. Tak cukup channel Astro yang bersepah-sepah tu tambah lagi dengan yang rakam. Pastu ambik kau. Hang terus Astro. Ni dah masuk 5 hari x tengok tv apetah lagi Astro. Segala sinetron Aliya ke, Budoy, Destined Heart, ninja warrior, bla...bla... bla... terhenti seketika sekarang *Nangis. (Kecuali Adam Hawa- x minat Aaron Aziz. Yucks! )

Babe, bukan aku x cari kerja. Ada. Siap suruh datang kerja lagi tapi aku reject. Kerani gaji RM500 minus minus (sebab tolak EPF/ Socso). Tu kerja pertama aku dapat lepas aku diiktiraf jadi penganggur. Kenapa reject? Sebab gaji kecik. Jangan bohong lah kau nak ikhlas terima gaji kecik macam tu. Berapa lama je kau tahan? Kalau kau dapat offer riban-riban takkan kau nak tutup mata kan. So, sebabkan aku jujur dengan perasaan aku, aku reject buta-buta. Lagipun x setimpal dengan kepenatan kau keja. Kerja 6 hari seminggu dari pukul 8.30 pagi sampai 6 petang. Eh, aku dulu keja 9am-5pm pun merungut-rungut kat bosh suruh kasi pendekkan waktu kerja lagi nak panjang2 macam tu. Eh eh.. jangan cakap kau x macam aku. Penipu. Xde manusia yang tak timbang betul-betul benda macam ni. Kan? Aku boleh terima gaji tu kalau bosh tu nak pendekkan waktu keja atau x keja sabtu. Heee. Pastu kau bayangkan lah dengan RM500 minus-minus tu macamana kau nak beli minyak kereta, lunch, topup, kotex, compact powder, minum coolblog, tengok Twilight, bayar parking... X cukup weh... serius. Tapi ada je kawan aku enjoy dengan kerja dia yang gaji macamtu. Kan? Masing-masing tepuk dada sendiri la kan. Heee.. Lain orang lain cara. Aku lain.Tu belum tanggungan bulanan aku. Sebulan wajib spend RM250 nak bayar bil tu bil ni. Tu nasib baik x amik loan kereta ke rumah. So, kau kira la berapa hingget je aku dapat. Sedih... :(

Selain offer kerja tu ada gak aku mintak kerja yang hebat-hebat dengan gaji yang hebat-hebat. Tapi sebab aku tau aku kerja x lama sementara tunggu posting ni, aku jadi macam serba salah nak terima. Kesian kat company terima kita tapi kita dah plan lepas sebulan dua nak berhenti. Kan? Lainlah kalau kontrak ke. Melaka jangan harap jumpa kerja kontrak-kontrak ni. Semua nak permenant je.

*Pssttt... ada 1 tu aku kerja 1 hari je... sapa-sapa dah tau reason dia tau la. Yang xtau tu xpela. Agak sensitif. Susah nak share kat public. Heee...

Part time? Ada jugak try part time cikgu tusyen tapi macam kes gaji RM500 tu jugak. Tak setimpal. So, abaikan je. Plus jauh sangat nak mengajar. Mak aku pun macam x restu  je aku keja situ. Kata dia "Setakat makan minum mak boleh je tanggung" *yea..yea..! Lompat-lompat

Jadi cikgu sementara? Emmm.. lupakan saja niat tu sebab dah kecewa :( 

Tapi aku xde masalah kesusutan duit walaupun ada hati nak pinjam Along bertauliah. Hahaha. Helo? I x mintak duit makpak oke. Mak aku selalu tanya ada duit ke x ada duit ke x sebab pelik sejak aku dah menganggur ni aku belum lagi merayu domba kat makpak aku mintak duit. Serius. Tabik spring kat diri sendiri. Tapi makpak aku adalah hulur sebulan RM50 ke RM100 ke. Duit tu selalu aku buat bayar bil broadband je. Xpun buat isi minyak kereta. So far aku belum kesesakan duit. Aku mampu lagi minum coolblog seminggu 3 kali walaupun aku tak bergaji RM500.

Rahsianya?

Hahaha... dah macam agen MLM dah ni. Hahaha. Rahsianya, dulu masa kerja aku ada buat simpanan sendiri. Konon-konon nak simpan duit nak buat kawin. Ahaks! Pastu masa amik DPLI ni kan dapat elaun RM1300. So sikit-sikit tu aku simpan lah. Sebab dah tau hal macamni mesti berlaku. Persediaan kan. Lagi aku ada lah buat bisnes sikit-sikit. Dapat duit tu aku simpan adalah dah bersamaan dengan gaji RM500. Jangan kau pikir orang duduk rumah hanya duduk semata-mata oke. Makin ligat pulak kepala otak aku cari duit tapi dengan cara kerja sambil duduk rumah sambil bersinetron. Hahaha. Nak tau macamna aku dapat duit tu silalah pm aku. Nanti aku cerita apa aku buat. Aha. Jangan kau pikir aku nak buat MLM ngan kau pulak.

Faedahnya jadi penganggur sebab aku dapat tolong makpak aku. Dapat jadi driver mak aku pegi shopping (mak aku belanja makan steak lagi oke), untung-untung dapat selai dua baju ke kan. Hahaha. Teman mak aku beli sayur. Tak ke tu lebih mulia? Hahaha. Berbakti kepada ibu bapa. Lagi boleh ringgankan beban bapak aku setiap hari nak pick up adik aku pergi balik sekolah. Haa kan. Mulia tu. Amik dan hantar orang pergi menuntut ilmu. Walaupun ntah apa-apa budak ni buat kat sekolah sebab tiap kali balik mesti bawak segantang pemadam getah pelbagai warna dan rupa tu. Apa kejadah lah kan.

Untungnya lagi sebab bila kawan call je " Hoi, jom jimba-jimba." Aku x ada hal. Baik weekdays mahupun weekends aku sentiasa free (melainkan aku dah dibooking la). Tapi masuk bulan 12 ni aku agak full. Fully booked. Sampai la hujung tahun ni. Maaf lah ye sapa-sapa yang tempah saya ajak jimba-jimba tu. Tapi boleh je sapa-sapa nak jumpa tu. Nanti aku cek jadual eh. (Gaya korporat). Hahaha.

Nanti dah kerja mau-mau umur 55 tahun baru pencen. So, bila lagi dapat merasa moment-moment indah x kerja ni kan. Tambah-tambah kalau posting nanti dicampaknya kat Sabah sana. X ke kesian kita x dapat bersama famili selalu macam sekarang ni. Jadi, kesimpulannya, sapa-sapa yang pandang rendah kat orang tak kerja macam saya ni silalah buang tanggapan negatif anda tu. Tapi kalau yang saja nak menganggur pastu pemalas sangat sampai makan pun orang suap berak pun orang cebok tu memang patut la kena rejam zionis kan. Tu mengada sangat.



Oke. Nak pergi kenduri orang kawin ( See..! Aku bebas ke mana-mana dan buat apa-apa saja)




Lots of Love,
-Suzzanne-




Friday, 30 November 2012

IM COMING HOME

PERINGATAN:: Kepada sesiapa yang kurang selesa, teraniaya, terancam, atau sensitif terhadap penulisan blog ini anda boleh tinggalkan komen kepada zuzanmichael@gmail.com atau tekan tanda X di atas kanan anda. Segala isi kandungan di dalam blog adalah nukilan dari saya tanpa bertujuan mengancam mana-mana pihak. Sebarang cetak rompak, copy paste, penyalahgunaan serta print out apa-apa isi kandungan blog ini adalah dilarang sama sekali. Sekian. -Admin-


Salam bertemu kembali :)

Mana pergi blog ni selama ni? Dah delete ke? Ke dah block?

Owho... Now opening okeh. *Macam orang bukak kedai pulak kan*

Actually blog ni still bernafas cuma atas sebab-sebab tertentu saya (kata ganti diri baru *mungkin sementara) terpaksa block sekejap. Hampir sesak nafas jugak bila blog ni berjaya membuat segolongan manusia di muka bumi ni terasa hati. Maaf dan ampun dari saya kalau ada sapa-sapa yang terasa dengan hasil penulisan saya. Takde niat nak menghina, mengkucar kacirkan hidup orang dan juga mensabotaj sapa-sapa. Niat hanya untuk share apa yang saya rasa dalam sehari-harian kehidupan saya. Mungkin cara penulisan saya, ayat saya, cara penyampaian saya agak kurang disenangi. Maaf sekali lagi.

Jadi...
Setelah hampir 4 bulan lebih berperam dari berblogging, mengedit, menapis, meremove apa saja isi yang boleh menyakiti hati-hati sesetengah manusia, Im back! 

Harap penulisan saya selepas ini tidak menganggu perasaan sapa2 yang baca. Kalau ada, anda boleh tinggalkan komen atau emailkan ketidakpuashatian anda pada saya di zuzanmichael@gmail,com.




Sekian.


"Rindu nak berblogging :( "


Lots of Love,
-Suzzanne-
© http:// kekwamerah.blogspot.com 



Sunday, 1 July 2012

Its Over...



I sit here crying, not because I miss you, but because I know I'll never get the chance to hurt you like you hurt me


Lots  of  Tear,
-Suzzanne-



Saturday, 19 May 2012

TIPS MENGELAK PELAJAR MENIRU SEMASA EXAM...

** Peringatan: Kepada sesiapa yang sensitif tentang post ini anda boleh tinggalkan komen di bawah atau tekan tanda X di atas. Segala isi di dalam adalah ikhlas dari saya tanpa bertujuan menyakiti mana-mana pihak. Sekian. -Admin-


Hai Ouls...

Selamat bermalam minggu. Banyak benda betol kan aktiviti malam ni. Huargh.. so concern I tau.
Wokeh. Ni biasa la. Cerita sekolah lagi okeh. Nak cerita benda lain tapi macam kurang idea je.

Sekarang ni kan musim periksa pertengahan tahun kan. Dan mungkin ada separuh sekolah tu dah habis exam. Cabaran jugak kan nak jaga exam. Aku dah macam singa betina nak telan buaya je bila jaga exam ni. Kalau dapat kelas yang first tu untunglah. sunyi sepi macam takde orang dalam kelas. Last-last aku lak mengantuk sorang2 kat meja sebab dekat 40 minit tak bercakap kan. ahaha.. tapi kalau rezeki tak kemana, dapat la jaga kelas hujong2 tu, lagi kalau menengah atas form 3, 4 dan 5 tu. dia punya tebiat nak meniru memang melampaui batas-batas kehidopan aku. aku pun meniru gak time belajar dulu. dari sekolah sampaila ke universitas aku meniru je kalau time ujian jela. kalau exam besar tu aku jadi baik. heeeeeeee.. ni pengakuan exclusive ni. hamponnnnnnnn cikgu-cikgu saya dan pensyarah-pensyarah saya sekalian. hahahampon...

tapi

tapi

nak meniru tu beradab gakla. jangan la sampai ketara sangat nampaknya. ni tak, segala mak bapak bunyik budak-budak dok keluarkan. bunyi burung la cicak la ayam la..macam aku taktau bunyi2 tu stand for apa kan. bunyi ayam tu kan A, burung (B), cicak (C).. hek eleh..student2 sekalian simpan je taktik2 meniru.

meniru dah satu bab, ni yang jenis tak boleh duduk diam. pandang sana, pandang sini, goyang sana, goyang sini, mengeliat macam baby.. kinestetik betol kan kau budak.

Oleh sebab aku rasa bukan aku je ada masalah nak handle budak2 meniru + budak tak boleh senyap + budak2 kacau time exam ni, aku pun pegi la korek rahsia cikgu pembimbing aku camne nak handle kan. sebab aku tengok budak2 takot je ngan dia kalau dia jaga exam. ni kira share petua la ni. ahaks!



PETUANYA...

contoh la kan,  budak empunya kertas ni aku reka je (tengok gambo kat bawah ni). kata contoh. cer teka nama sapa tu? huahuahua..kompem scha alyahya marah.

Okeh, contoh la budak nama dibawah ni tak habis2 buat hal time exam sampaikan suara kita nak tegor pon hilang. daya tahan kesabaran pun habis dah. so, kita guna je cara psikologi. takde buang masa, buang tenaga dan sakit hati.






CARANYA

caranya, before exam kan kita dah terang segala mak nenek peraturan jangan meniru, jangan cuba meniru, jangan buat kacau dan jangan kacau orang lain kan. tu wajibla masa kita dah edar kertas before dorang start menjawab tu.

tapi si budak ni tetap jugak ikut kepala dia takmo dengar cakap kan. dia tetap  nak langgar peraturan. so, kita yang cikgu ni jangan la buang masa nak marah2 jerit2 naikkan darah tinggi. kita pergi je kat meja dia bawak pen merah pastu kau tulis la tolak (-) 10 % kat kertas dia. jangan lupa initial pastu letak tarikh. kasi cam real la kau nak tolak markah dia. so, ni namanya ugot secara halus. tengok le contoh kat bawah tu



pastu dia bising ke buat hal lagi. kau pegi lagi kat meja dia pastu kau letak lagi tolak 10% tu..so total dah jadi -20% kan..masa ni mesti budak tu pun kata " apa ni cikgu, nanti saya dapat berapa je nanti"... kau pon remind dia balik "kan cikgu pesan tadi jangan bising, jangan meniru, jangan kacau kawan".. pastu, kau akan nampak la muka tak puas hati dia. takpe2. memang dia akan melawan cakap kau. so, kau biarkan je dia ngan emosi tak stabil dia tu lalu kau tinggalkan dia melayan emosi emo tu dan kau akan tengok kawan-kawan dia yang lain dah mula cuak nak buat bising takot dapat nasib malang macam si budak ni.





dan kalau dia bising lagi buat hal lagi, kau pon kasi markup le tolak2 kau tu..paling maximum pon budak tu kompem bising sampai tolak 40% je sebab dia dah takut dia tak dapat ape2 markah nanti. budak2 ni kan nak dapatkan 100% pon bukan main susah apetah lagi 40%.. so, kalau dah asyik kena tolak je berapa je la tinggal kan. saiko dorang sikit.




Cikgu2 sekalian, lakonan kita tak terhenti sampai situ eh. bila nak dekat abes masa tu kau pon pegi balik kat meja budak2 yang kau tolak markah tadi berserta kertas kosong dan pen.


kau buat macam kat bawah ni. ni kira kau punya simpanan nak bagi kat cikgu dia..konon2 je ni tau tapi kau mesti buat macam real depan budak2 ni. kalau kau takat letak kat kertas dia je memang dia takot tapi takla 100% punya takot sebab dia boleh padam je markah yang kau tolak tu. tula sebabnya kau bawak kertas dan salin nama dia berserta berapa markah budak tu kena tolak. kau konon2 cakapla kat budak tu "cikgu nak bagi kat cikgu kamu"..dorang wat muka kan? kau abaikan je. biarkan dia ngan labunya. tapi kan kau boleh tengok hasil kerja kau untuk sorang budak ni boleh membuatkan seisi kelas jadi taat kat arahan kau sebab budak2 lain dah mula takot tengok kau tolak markah kawan dia.








okeh, ni satu je aku nak share. banyak lagi cara lain kan. marilah share kalau ada. kalau boleh takmo la yang buat kita sakit hati or jerit2..cukop 2 tahun ngajar ada kang suara pon hilang. takmo aku.


owh lupa pulak nak bagitau. kau mesti takot kan nak tulis pakai pen merah tu.nevermind2, kau buat je. nanti kau jumpa cikgu empunya kertas tu dan kau bagitau la reason kau buat benda tu. cikgu tu tak marah punya sebab benda tu untuk kebaikan dan tak datangkan kemudaratan yang negatif pon kan.

p/s: Cara ni bagi aku sesuai dipratikkan kat budak2 form 3, 4 dan 5 je. Form 1 dan 2 ni kita just ugot rampas kertas ke marah2 sikit dia dah takot.  ok?



Okeh la..sampai sini jela eh. nanti kita cerita-cerita lagi.



( kepada student yang baca blog cikgu ni, cikgu tau kamu baik dan takkan meniru kan. so, mintak kerjasama jangan bocorkan rahsia cikgu ni kat kawan-kawan kamu tu lagi2 masa cikgu yang jaga exam kelas kamu ok? Good gurls and boys!)



" Seronok jumpa kawan sekolah rendah tau"




Hak Cipta Terpelihara,
-Suzzanne-